Hlavní obsah

V jižních Čechách se loni začalo stavět nejvíc bytů od roku 2008

Foto: Getty Images

Touhu některých lidí po bydlení „panelák“ neuspokojí, ale bydlet se musí.

Reklama

V jižních Čechách se loni začalo stavět 2485 bytů, meziročně o 377 víc. Je to nejvíc rozestavěných bytů od roku 2008. Ve stejném roce se dostavělo 1669 bytů, což je o 560 méně než předloni.

Článek

Byty, které se v kraji začaly loni budovat, tvořily sedm procent celorepublikové výstavby. Meziroční nárůst v kraji je téměř 18 procent, přičemž převažovaly byty v rodinných domech. Téměř ve všech jihočeských okresech tvořily tyto byty přes polovinu všech. V rodinných domech se začalo loni stavět 1338 bytů. Naopak téměř o čtvrtinu klesla proti roku 2019 stavba bytů v bytových domech, jejich podíl na rozestavěných bytech byl necelých 12 procent.

I mezi dostavěnými byty převažovaly ty v nových rodinných domech. Tvořily téměř tři čtvrtiny všech.

Zhruba čtvrtina všech bytů, jež se začaly na jihu Čech stavět, je v okrese České Budějovice. Stavební firmy v kraji dokončily loni 1669 bytů, což znamená meziroční pokles o čtvrtinu. Je to největší propad ze všech krajů ČR. Na nižším počtu dostavěných bytů se podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) zřejmě projevila vládní koronavirová opatření.

„Je to spíš domněnka, není to žádné tvrzení. Předpokládáme, že některé firmy nemohly pracovat, ať už z důvodu onemocnění nebo karantén zaměstnanců, nebo z důvodu, že neměly dodaný materiál. Většinou se koncem roku snaží všichni byty dokončovat, aby je měli hotové a měli zakázky dokončené, tady je to poměrně razantní (meziroční) snížení,“ řekla ČTK Irena Votrubová z krajské správy ČSÚ v Českých Budějovicích.

Reklama

Související témata:

Doporučované