Hlavní obsah

V kancelářích vzniká vyhláška, která změní české lesy

Ministr zemědělství Jiří Milek vysvětluje, jak vyhláška změní lesy.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kůrovcová kalamita, která se v letošním suchém roce rychle rozšiřuje, zcela změní podobu českých lesů.

Článek

V českých lesích dnes převládají smrky, ale právě to se v příštích desítkách let změní. V kancelářích Ministerstva zemědělství se totiž právě dokončuje vyhláška, která určuje obnovu a pěstování nových lesů zničených kůrovcem.

Ministr Jiří Milek Seznamu řekl, že hlavně v nižších polohách budou výhradně smíšené lesy s převahou buku, dubu, modřínu a jedle. Smrky budou dál převládat jen v horských oblastech. Tyto změny na české krajině se však projeví až za desítky let.

Vyhláška rozděluje Česko na 41 oblastí podle typu půdy a nadmořské výšky. A v nich doporučuje vlastníkům lesů, jak mají osázet les – ať už jde o obnovu po vykácení, nebo o založení zcela nového.

Ministr Milek říká, že vyhláška se mění kvůli změně klimatu a suchu, které posledních pět let zasáhlo zemi. Smrkové lesy jsou nejvíce citlivé na sucho a také na kůrovce a v současnosti se potýkají s rozsáhlou kalamitou, již Ministerstvo životního prostředí označuje za ekologickou katastrofu.

Ekologové z Hnutí Duha přesto navrženou změnu vyhlášky Ministerstva zemědělství kritizují jako málo ambiciózní. Od změny ve vyhlášce si slibovali přísnější kritéria na to, kde se smí vysazovat smrky a v jakém množství.

Ministr Milek argumentuje, že vyhláška je jen doporučením, nikoliv direktivním nařízením, jak mají vlastníci své lesy osázet. Dodává, že státní Lesy ČR, které zabírají asi polovinu všech lesů, už posledních pět let na sucha reagovaly a smrky v nové výsadbě zaujímají už jen 30 procent.

Reklama

Doporučované