Hlavní obsah

V kantýně u budějovického nádraží se nakazilo 26 lidí žloutenkou

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

V jižních Čechách onemocnělo 26 lidí hepatitidou typu A. Chorobou, přezdívanou nemoc špinavých rukou, se nakazili v kantýně u českobudějovického nádraží. Jde většinou o zaměstnance Českých drah.

Článek

„V průběhu tohoto týdne řešíme výskyt vysoce infekční hepatitidy typu A u aktuálně jedenadvaceti osob z Českobudějovicka a pěti osob z dalších okresů Jihočeského kraje. Prvních pět případů bylo zaznamenáno v pondělí 5. října,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Hygienici zjistili, že všechny případy jsou spojené se stravovacím zařízením v blízkosti budovy českobudějovického nádraží. „Jde v drtivé většině o zaměstnance Českých drah nebo osoby pohybující se v blízkém okolí nádraží, jež se v zařízení, které vařilo asi sto obědů denně, stravovaly. Jeden zaměstnanec tohoto stravovacího zařízení byl v úterý 6. října hospitalizován na infekčním oddělení českobudějovické nemocnice,“ dodala Kotrbová.

Stravovací zařízení je proto uzavřené a probíhají zde sanitační práce. „Nařídili jsme všechna potřebná karanténní opatření a pokračujeme v depistáži (cílené a včasné vyhledávání nemocných nebo zdrojů nemoci v celé populaci nebo ve vybraných skupinách – pozn. red.) a vyhledávání dalších strávníků a jejich přímých kontaktů,“ doplnila ředitelka protiepidemického odboru KHS Jitka Luňáčková. „Může se jednat o místo, kde se mohly s vysokou pravděpodobností infikovat i další osoby, které se v tomto zařízení na konci září a v prvních dnech října stravovaly nebo zde pobývaly a u nichž se příznaky onemocnění zatím neprojevily. Proto upozorňujeme veřejnost na toto riziko. Inkubační doba, tedy období, kdy se onemocnění může od nákazy projevit, je totiž patnáct až padesát dnů.“

Vzhledem k dlouhé inkubační době proto podle ní mohou další onemocnění ještě přibývat.

K typickým příznakům hepatitidy typu A patří žloutenka, čili žluté zbarvení kůže a bělma, tmavá moč, světlá stolice a nevolnosti. „Může ale probíhat i pod klinickým obrazem chřipkových příznaků a u mladých lidí též bezpříznakově. Virus se vylučuje stolicí a infekce souvisí s nedostatečnou hygienou, proto se jí také říká nemoc špinavých rukou,“ vysvětlila ředitelka Kotrbová. „V případě výše popsaných obtíží je proto potřeba okamžitě se obrátit na svého lékaře a samozřejmě striktně dodržovat pravidla osobní hygieny. Proti onemocnění existuje očkování, u nás využívané například v rámci cestovní medicíny do rizikových oblastí. Očkovaným osobám onemocnění nehrozí. Dohledáváme nyní osoby, které byly v přímém kontaktu s prokázaným onemocněním, a ty budou očkovány.“

Epidemie hepatitidy A, která vznikla v kantýně železničářů, komplikuje lůžkovou situaci kolem nemoci covid-19. S koronavirem bylo ve čtvrtek večer hospitalizováno v jihočeských nemocnicích 117 lidí, přičemž přes 30 jich bylo v těžkém stavu a deset z nich na umělé plicní ventilaci.

Reklama

Doporučované