Hlavní obsah

V kasinu v Manile zemřelo nejméně 36 lidí. Nešlo o teror, ale o loupežné přepadení

Útok ve filipínské Manile si vyžádal nejméně 36 obětíVideo: Ruptly

 

Reklama

Lupič podle policie zřejmě spáchal sebevraždu, upálil se. Islámský stát se k činu přihlásil kvůli sebepropagaci.

Článek

Nejméně 36 lidí zemřelo při nočním útoku v kasinu ve filipínské metropoli Manile. Informovala o tom místní média s odvoláním na úřady. Většina z obětí se patrně udusila kouřem z požáru způsobeného pachatelem. Zraněno je nejméně 54 lidí.

Incident, který byl nejprve označován jako možný teroristický útok, podle úřadů s terorismem nesouvisel. K činu se sice přihlásila teroristická organizace Islámský stát, podle šéfa filipínské policie Ronalda dela Rosy tak ale učinila v rámci snahy o sebepropagaci.

Útočník podle policie zřejmě spáchal sebevraždu. „Sám se upálil v hotelovém pokoji číslo 510," řekl policejní šéf k osudu patrně neúspěšného lupiče na tiskové konferenci. „Lehl si na postel, přikryl se tlustou dekou a zjevně se polil benzinem," dodal dela Rosa.

Střelec vtrhl v noci na dnešek do komplexu sestávajícího z hotelu a zábavního a nákupního centra. V tamním kasinu začal střílet do vzduchu, polévat benzinem a zapalovat hrací stoly. Z budovy začal stoupat hustý dým, který byl podle lékařů zřejmě příčinou smrti většiny z obětí. Útočník přímo do lidí nestřílel, uvedla policie. "Vše naznačuje, že šlo kriminální čin psychicky narušeného jedince. Ačkoli útočník vystřelil několik výstražných ran, zřejmě nechtěl nikoho zastřelit," uvedl mluvčí filipínského prezidenta Rodriga Duterteho, Ernesto Abella.

České Ministerstvo zahraničí ČTK ve čtvrtek večer SELČ řeklo, že nepředpokládá, že by v areálu byli Češi.

Reklama

Doporučované