Hlavní obsah

V KLDR je rekordní nedostatek jídla. Dejte přednost dětem před politikou, vyzývá OSN svět

Produkce v zemědělství KLDR je nejnižší za posledních deset let.Video: Valérie Dvořáková, Reuters

 

Reklama

Sucho, ale i záplavy. Zemědělská produkce KLDR je nejhorší za posledních deset let. Světový potravinový program OSN tak vyzývá Spojené státy a další západní země, aby upřednostnily hladovějící děti před politikou.

Článek

Severní Korea zažívá rekordní nedostatek potravin, kdy příděl jídla na den klesl na 300 gramů. A je pravděpodobné, že ještě dojde k dalšímu snižování poté, co produkce v zemědělství dosáhla nejnižší hranice za posledních deset let. Uvedl to v Ženevě Světový potravinový program OSN.

OSN tak vyzývá Spojené státy a další západní mocnosti k zaslání humanitární pomoci do KLDR. Chtějí, aby země daly přednost místním hladovějícím dětem před politikou.

To se týká zejména USA a situace po neúspěšném summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una. Únorový summit ve Vietnamu skončil bez výsledku právě kvůli tématu sankcí. Kim na něm žádal zrušení všech sankcí uvalených na KLDR, což Trump následně odmítl.

Kvůli povodním a vlnám vysokých teplot, které zasáhly KLDR v loňském roce, se teď země potýká s nedostatkem 1,4 tuny zemědělské produkce. Chybí pšenice, brambory, rýže nebo sója, píše na svém webu The Guardian.

Podle odhadů je podvyživených asi 11 milionů obyvatel, což představuje 40 procent populace, a každé páté dítě je kvůli podvýživě nedorostlé.

„Toto nové hodnocení potravinové bezpečnosti v Korejské lidově demokratické republice zjistilo, že po nejhorších sklizních za deset let, způsobených obdobími sucha, vlnami veder a záplavami, trpí silnou potravinovou nejistotou 10,1 milionu lidí, což znamená, že nemají dostatek potravin do příští sklizně,“ uvedl mluvčí WFP Herve Verhoosel.

Loňská zemědělská produkce byla v KLDR nejnižší od sezóny v letech 2008 až 2009. Dosahovala 4,9 milionu tun.

Severní Koreu opakovaně postihuje hladomor. Kvůli nedostatku jídla v polovině 90. let zemřely stovky tisíc lidí.

Reklama

Doporučované