Hlavní obsah

V Kongu ebola zabila už téměř 1 000 lidí, zdravotníci nad nemocí nemají kontrolu

Epidemie eboly v Kongu dál zabíjí, ze šíření nemoci má strach i sousední Uganda.Video: Monika Durajová

 

Reklama

Světová zdravotnická organizace (WHO) v pátek oznámila, že se obává pokračujícího „intenzivního přenosu“ viru ebola v Demokratické republice Kongo. Během devítiměsíční epidemie nemoci v zemi zemřelo už 994 lidí. Epidemie se obává i sousední Uganda, kam utíkají uprchlíci z Konga kvůli trvajícím ozbrojeným konfliktům.

Článek

„Zatím jsme nepřekročili tisíc úmrtí, ale pravděpodobně to číslo překročíme ještě dnes,“ uvedl v pátek Michael Ryan, výkonný ředitel programu WHO pro zdraví.

WHO plánuje rozšířit boj proti ebole o novou neregistrovanou vakcínu, kterou vytvořila společnost Johnson & Johnson. Doteď se v zemi používá experimentální vakcína Merck. „Včera jsme dosáhli největšího počtu denních očkování v průběhu celé epidemie,“ uvedl v pátek Ryan.

Velkou překážkou v péči o nakažené a v prevenci je bezpečnostní situace i důvěra místních. Od ledna je hlášeno na 119 útoků, 42 z nich bylo mířeno přímo na zdravotnická zařízení, 85 pracovníků bylo zraněno či přímo zabito. Poslední z útoků byl spáchán ve čtvrtek, jednalo se o útok na léčebné centrum eboly v Butembe. Ryan uvedl, že nikdo nebyl zraněn a útočníci byli zajati. „Stále čelíme velkým problémům s přijetím a důvěrou místních komunit,“ dodal Ryan.

Rozšíření nemoci hrozí i v sousední Ugandě. Kvůli ozbrojencům přecházejí Konžané ilegálně hranice, a tím zvyšují riziko nekontrolovatelného šíření nemoci. Ozbrojenci totiž používají uprchlíky, kteří směřují k oficiálním hraničním přechodům jako lidské štíty. Utečenci proto přecházejí hranice jinde, čímž se ale vyhýbají kontrole, která mimo jiné zahrnuje i vyšetření na ebolu. Napsala to agentura Reuters s odkazem na sdělení několika humanitárních organizací.

Podle jednoho z ugandských ministrů jsou úřady v nejvyšší pohotovosti a průzkumné týmy prohledávají pohraničí, aby v případě výskytu nemoci rychle reagovaly.

„Uganda má stále pro uprchlíky otevřené dveře, takové jsou naše zákony,“ řekl ministr agentuře Reuters. „Povolíme těmto lidem vstup do země, ale zároveň musíme být obezřetní, abychom tím neohrozili zdraví našich občanů,“ dodal.

Oblast kolem konžského města Beni v blízkosti ugandské hranice je epicentrem nedávného propuknutí eboly. Právě mezi městem Beni a ugandskou hranicí se podle humanitárních organizací nachází desetitisíce lidí na útěku, kterým ozbrojenci brání v legálním překročení hranice.

Současná epidemie v Kongu je druhou nejhorší v oblasti po té z let 2013–2016, kdy v západní Africe na nemoc zemřelo přes 11 000 lidí. Ebola je vysoce nakažlivá a úmrtnost dosahuje až 90 procent. Virus poškozuje cévy obětí, a způsobuje tak vnitřní i vnější krvácení.

Reklama

Doporučované