Hlavní obsah

V Kongu hrozí vyhladovění statisícům dětí. Bez okamžité pomoci OSN zemřou

V Kongu můžou vyhladovět statisíce dětí.

 

Reklama

V provincii Kasai v Kongu trpí hladem více než tři miliony lidí. K odvrácení humanitární krize je potřeba okamžitá pomoc. Britské zpravodajské společnosti BBC to řekl šéf Světového programu pro výživu (WFP) David Beasley.

Článek

Region v centrální části Konga sužují od loňského srpna boje armády a protivládních sil. Zemřely už tisíce lidí.

Z území od loňského léta uprchlo asi 1,5 milionu obyvatel. I když násilí podle Organizace spojených národů v poslední době zesláblo a statisíce lidí se vrátily do svých domovů, Beasley situaci popsal jako „pohromu“.

„Mluvíme tady o statisících dětí, které do několika měsíců zemřou, pokud nezajistíme zaprvé peníze, zadruhé jídlo a zatřetí jeho zpřístupnění v určitých lokalitách,“ vysvětlil Beasley, šéf organizace působící v rámci OSN.

WFP má teď podle něj pouze jedno procento prostředků potřebných na zajištění pomoci pro obyvatele provincie Kasai. „Pokud budeme ještě několik týdnů čekat na peníze na přípravu potravinové pomoci, nedovedu si představit, jak strašlivý vývoj nastane. Potřebujeme pomoc a potřebujeme ji hned,“ citovala Beasleyho BBC.

Právě děti tvoří podle dětského fondu OSN většinu uprchlíků, kteří museli v důsledku bojů opustit své domovy v Kasai. Boje začaly, když vládní jednotky zabily místního vůdce a hlasitého oponenta prezidenta Josepha Kabily.

OSN přitom minulý týden uvedla, že boje v posledních týdnech zeslábly a že se do zasažené oblasti již vrátilo 710 tisíc uprchlíků.

Reklama

Související témata:

Doporučované