Hlavní obsah

V kostele v Pelhřimovech bude po 70 letech znovu mše

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V gotickém kostele svatého Jiří, který zůstal jako jediný po zaniklé obci Pelhřimovy, se po více než 70 letech opět uskuteční mše .Uspořádá ji 4. července spolek fotografů Člověk a víra, který ji doprovodí i výstavou fotografií.

Článek

Kostel, kterému hrozil zánik stejně jako ostatním domům obce, opravuje od roku 2005 Hnutí Duha Jeseníky.

„Mše v kostele bude poprvé od roku 1946. V tom roce z obce odešli němečtí obyvatelé. Pak už kostel patřil družstvu, které zde roky mělo sklad hnojiv,“ řekl koordinátor hnutí a iniciátor záchrany kostela Ivo Dokoupil. Jeho spolek na místě už uspořádal řadu kulturních i vzdělávacích akcí. Mši ale zatím ne.

Podle Zdeňka Poruby spolek fotografů Člověk a víra jednou za rok organizuje setkání členů. Letos se bude konat v nedalekém Bohušově. „Kolem kostela v Pelhřimovech jsem několikrát v posledních letech jel. Všiml jsem si, jak se mění. Že se ho Hnutí Duha Jeseníky daří opravovat. Proto jsme se rozhodli uspořádat v něm během našeho setkání malou mši,“ vysvětlil Poruba. Původní záměr se ale rozrostl. Získal podporu biskupství i farářů z okolních farností, kteří slíbili, že na mši pozvou své věřící.

Hnutí Duha Jeseníky získalo kostel, který jako jediná stavba zbyl po zaniklé obci Pelhřimovy, v roce 2005 do své správy. Záchranné práce ale začaly už v roce 2002. Památka ze 13. století získala novou střechu i stropy. V části je znovu odkrytá a zrestaurovaná malba z roku 1420.

Obec Moravské Pelhřimovy byla zrušena začátkem 50. let. Po komunistickém převratu v roce 1948 se představitelé státu obávali intervence polské armády. Proto se rozhodli vylidnit nejbližší okolí státní hranice. V Pelhřimovech srovnali se zemí 66 domů. Zůstal jen kostel, který se ekologové nyní snaží zachránit.

Reklama

Související témata:

Doporučované