Hlavní obsah
Online

O zinscenované vraždě nevěděla ani manželka. Omlouvám se, řekl „mrtvý“ novinář Babčenko

Novinář Arkadij Babčenko žije, vražda byla předstíraná. Rusko podle ukrajinské tajné služby nařídilo jeho smrt.Video: Eliška Kolomazníková, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Zcela nečekaný směr nabral případ „zavražděného” ruského novináře.

Článek

Ruský novinář Arkadij Babčenko, který byl údajně včera zavražděn v Kyjevě, se dnes objevil na tiskové konferenci.

Ukrajinská tajná služba SBU na ní uvedla, že o plánované vraždě, kterou podle ní nařídily ruské tajné služby, věděla a v rámci zvláštní operace jí zabránila. Na tiskové konferenci to oznámil šéf SBU. Novinář Babčenko poté v přímém přenosu poděkoval ukrajinským úřadům, že mu zachránily život.

Jak byla vražda zinscenována, zatím není jasné. Babčenko byl podle původních zpráv několikrát střelen do zad na prahu svého kyjevského bytu a zemřel v sanitce cestou do nemocnice. Policie smrt ruského novináře potvrdila s tím, že útok oznámila Babčenkova manželka, která svého muže našla v tratolišti krve.

Babčenko působil v Rusku jako novinář a spisovatel, zabýval se hodně armádou. Podle dostupných informací působil jako válečný zpravodaj při rusko-gruzínském konfliktu v létě 2008. Vydával časopis Iskusstvo vojny (Válečné umění) a byl považován za špičku ve svém oboru.

V roce 2012 byl Babčenko stíhán za výzvy k organizování nepovolených demonstrací. O čtyři roky později vzbudil v Rusku vlnu pobouření svým výrokem na adresu armádního souboru Alexandrovců, kteří zahynuli při letecké katastrofě nad Černým mořem. Jeho slova o tom, že si žádné slitování nezaslouží, vyvolala výzvy k dalšímu trestnímu stíhání a odebrání občanství.

  • Novináři i experti kritizují postup Kyjeva v případu Babčenka

    „Reportéři bez hranic vyjadřují své nejhlubší rozhořčení v souvislosti s manipulací ukrajinských tajných služeb, což je novým krokem informační války. Pro vládu je vždy velmi nebezpečné hrát si s fakty, zvláště pak využívat novináře pro své falešné zprávy,” napsal dnes na svém Twitteru generální tajemník RSF Christophe Deloire.

    Postup ukrajinských činitelů kritizují i někteří novináři po celém světě. Podle nich tím Kyjev napomohl prokremelské propagandě a šíření falešných zpráv. „Provokace a cirkus. Samozřejmě, že okamžitě obvinili Rusko, aniž (případ) prošetřili. Ukrajina zinscenováním smrti Babčenka dala ruské státní televizi obrovský dárek,” komentoval zvláštní operaci SBU na Twitteru zpravodaj britského listu The Daily Telegraph v Rusku Alec Luhn.

  • Takhle reagovali Babčenkovi kolegové na zprávu, že je naživu

  • Organizátor vraždy měl být součástí velké operace s cílem likvidovat opozičně smýšlející Rusy

    Organizátor na výkon vraždy naverboval muže, který se v minulosti na straně ukrajinských vládních sil účastnil protipovstalecké operace na východě Ukrajiny, uvedl šéf SBU Vasyl Hrycak. Plánovaná vražda Babčenka byla podle něj součástí velké operace, jejímž cílem je zlikvidovat opozičně smýšlející Rusy, a to především novináře a blogery, kteří otevřeně kritizují ruskou vládu.

    Najatý organizátor měl mimo jiné na starosti zakoupit za ruské peníze zbraně a munici, pro jejichž uložení měl na území Ukrajiny vytvořit sklad. Objednat měl zhruba 300 útočných pušek kalašnikov, stovky kilogramů trhaviny a neomezený počet nábojů, napsal list Ukrajinska pravda. Po vraždě Babčenka měl organizátor v plánu odjet přes třetí zemi do Ruska.

  • Vykonavatel vraždy od začátku s SBU spolupracoval, pomohl usvědčit jejího organizátora

    Ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko oznámil, že vykonavatel novinářovy vraždy s ukrajinskými úřady od počátku spolupracoval. V případu tak bude vystupovat jako svědek. „Ve chvíli, kdy se ukrajinská služba bezpečnosti (SBU) dozvěděla o plánovaném činu, jsme byli schopni navázat spolupráci s osobou, jíž byl výkon vraždy nabídnut... Vykonavatel tak byl součástí operace, jejímž cílem bylo usvědčit organizátora a dozvědět se více informací o objednavateli,” řekl dnes podle agentury Unian Lucenko.

  • Ukrajinské úřady poskytnou Arkadiji Babčenkovi nepřetržitou ochranu

    „Gratuluji službě bezpečnosti Ukrajiny k bleskové operaci, díky níž zachránila život ruskému novináři Arkadiji Babčenkovi. Ukrajinské bezpečnostní složky jsou každým dnem silnější v boji proti ruské agresi a všem projevům hybridní války na Ukrajině. Moskva se ale pravděpodobně neuklidní - nařídil jsem proto nepřetržitou ochranu pro Arkadije a jeho rodinu,” napsal ukrajinský prezident Petro Porošenko na svůj Facebook.

  • Šéf SBU popsal stopu vedoucí od plánované vraždy k Rusku

    Šéf ukrajinské bezpečnostní služby SBU Vasyl Hrycak popsal stopu vedoucí od plánované vraždy Babčenka směrem k ruskému režimu. Organizátor vraždy měl prý k dispozici Babčenkovu pasovou fotku, kterou kromě ruských úřadů nikdo jiný mít neměl.

  • Moskva označila fingovanou vraždu za ukrajinskou propagandu

    Podle mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariji Zacharovové zpráva ohledně pokusu o zavraždění novináře Arkadije Babčenka v Kyjevě má mít zjevně propagandistický účinek. Napsala to na Facebooku v reakci na zprávu z ukrajinské metropole, že Babčenko žije. 

    „To, že je Babčenko živý, je nejlepší zpráva. Kéž by tomu tak bylo vždy. Bohužel v jiných případech se maškaráda nezdařila. To, že byl v této historce podstrčený propagandistický účinek, je očividné,” napsala Zacharovová ve svém příspěvku.

    Podle sdělení prezidentova mluvčího Dmitrije Peskova Kreml zatím nemá k dispozici úplnou informaci o situaci kolem Babčenka. „Viděl jsem (zprávy o tom, že Babčenko je živý), ale prozatím k tomu žádnou informaci nemám,” citoval TASS Putinova mluvčího.

  • Ruský prostředník dostal 220 000 korun, střelec třikrát více

    Organizátora novinářovy vraždy, ukrajinského občana a prostředníka ruských tajných služeb zatkly ukrajinské bezpečnostní složky dnes odpoledne v Kyjevě, uvedl podle agentury Interfax-Ukrajina šéf SBU. Organizátor vykonavateli útoku nabídl jako odměnu 30 000 amerických dolarů (670 000 korun) a jako zálohu mu vyplatil 15 000 dolarů (335 000 korun). Samotný prostředník zločinu podle Hrycaka dostal od ruské strany 10 000 dolarů (220 000 korun).

  • Babčenko se zvlášť omluvil své ženě. Ani ona o plánu nevěděla

    Arkadij Babčenko se na dnešní tiskové konferenci omluvil své manželce za to, jakým „peklem si musela projít“. Ani ona nevěděla, že jeho smrt je součástí operace tajných služeb. „Zvláště se omlouvám své ženě. Je mi to líto, ale nebyla jiná možnost. Operace se připravovala dva měsíce. Já jsem se to dozvěděl před měsícem. Výsledkem operace bylo zadržení jedné osoby,” prohlásil Babčenko, když se nečekaně objevil na tiskové konferenci ukrajinských tajných služeb.

  • Policie dopadla Ukrajince, který měl Babčenka zavraždit

    Před příchodem Babčenka na tiskovou konferenci prohlásil šéf ukrajinské bezpečnostní služby Vasyl Hrycak, že policie dopadla muže, který plánoval novináře zavraždit. Ruská bezpečnostní služba mu měla zaplatit 40 000 dolarů (asi 900 000 korun) za zorganizování vraždy. Neznámý pachatel ukrajinské národnosti najmul na provedení vraždy jako střelce svého známého, který se zúčastnil separatistických bojů na Ukrajině.

  • Babčenko se na tiskové konferenci omluvil všem, kteří pro něj truchlili

    Vasyl Hrycak, šéf ukrajinské bezpečnostní služby, oznámil na tiskové konferenci, že policie vyřešila Babčenkovu vraždu. Ukázal video, kde si pachatel přebírá 30 tisíc dolarů za vykonání vraždy novináře. Potom oznámil, že pachatel byl dopaden a ukázal video ze zatčení. Až teprve poté všem přítomným novinářům vyrazil dech, když živého a zdravého Babčenka pozval do místnosti. Babčenko se omluvil všem, kteří pro něj truchlili a nevěděli o plánu bezpečnostních služeb.

  • Podle agentury AP byl Babčenko spatřen na konferenci na Ukrajině

    „Ruský novinář Arkadij Babčenko, který byl údajně zabit v Kyjevě, se ukázal na tiskové konferenci na Ukrajině,“ napsala na svém twitterovém účtu zpravodajská agentura AP.

  • Brusel, Londýn i Berlín naléhají na rychlé a úplné objasnění vraždy

    Evropská unie, Británie a Německo vyzvaly k rychlému objasnění vraždy ruského opozičního novináře. „Evropský parlament požaduje plné objasnění Babčenkovy smrti, aby byli potrestáni jak pachatelé, tak i ti, kdo si vraždu objednali,“ uvedl předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani během zasedání ve Štrasburku. Generální tajemník Rady Evropy Thorbjörn Jagland zase varoval před rostoucím počtem útoků na novináře v Evropě jako hrozbě pro demokracii. K úplnému objasnění zločinu vyzvali i německý prezident Frank-Walter Steinmeier a britský ministr zahraničí Boris Johnson.

  • Ruská tajná služba popřela obvinění z účasti na Babčenkově vraždě

    Šéf ruské tajné služby FSB Alexandr Bortnikov popřel, že by Rusko mělo jakýkoliv podíl na vraždě ruského opozičního novináře Arkadije Babčenka. „Je to naprostý nesmysl,“ řekl Bortnikov pro agenturu Interfax. Podle Bortnikova se jedná o jasnou provokaci stejně jako v případě otrávení bývalého ruského agenta Sergeje Skripala. Že za vraždou Babčenka stojí Kreml, odmítl i šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov a rovněž uvedl, že se jedná o pokračování protiruské kampaně.

  • PEN klub vyjádřil soustrast, dnes uctí Babčenkovu památku

    Soustrast rodině ruského novináře a spisovatele Arkadije Babčenka dnes vyjádřil Český PEN klub. „Vražda pravděpodobně souvisí s jeho prací. Tento čin musí být pečlivě vyšetřen a spravedlivě potrestán,“ sdělila dnes ČTK Tereza Semotamová za Výbor pro vězněné spisovatele Českého PEN klubu. Babčenkovu památku je možné dnes uctít od 19:00 u ruského velvyslanectví v Praze.

    Bude se tam konat akce Čerstvý vzduch pro Oleha, demonstrace za vězněné Volodymyra Balucha a Oleha Sencova, kteří právě drží hladovku, ale také za dalších více než 60 ukrajinských politických vězňů, uvedla Semotamová. Za zavražděného Babčenka se bude držet minuta ticha.

  • Na vraždu reagoval i ukrajinský premiér

    Ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman na Facebooku vyzval k potrestání vraždy opozičního novináře. „Jsem přesvědčen, že ruská totalitní mašinérie mu (Babčenkovi) neodpustila čestnost a zásadovost. Byl to opravdový přítel Ukrajiny, který světu říkal pravdu o ruské agresi,“ napsal.

  • Policie zveřejnila portrét podezřelého z Babčenkovy vraždy

    Podle portrétu, který zveřejnila ukrajinská policie, je podezřelým muž s šedou bradkou, ve věku 40 až 45 let, vysoký 175 až 180 centimetrů. Měl na sobě baseballovou čapku, džínovou bundu a džíny.

  • Úmrtí nepohodlných na Ukrajině

    Babčenko je třetím novinářem, který v ukrajinském hlavním městě v posledních letech zahynul násilnou smrtí. V dubnu 2015 byl ve svém domě zabit proruský aktivista Oles Buzyna, v červenci 2016 v centru Kyjeva vybuchla nálož v automobilu s novinářem Pavlem Šeremetem, kritikem ruského a běloruského režimu.

    Svět bez obalu: Na Ukrajině se hromadí nevyřešené vraždy významných osobností.

  • Rusko spojitost s vraždou odmítá

    Kreml prostřednictvím ministra zahraničí Sergeje Lavrova jakoukoliv spojitost s případem odmítl. Podle Lavrova jsou spekulace součástí rozsáhlé protiruské kampaně. S odkazem na ruskou agenturu TASS o tom informoval Reuters.

  • Vnitro: Babčenko o pobyt v Česku oficiálně nežádal

    Důvodem k Babčenkovu přesunu z Česka na Ukrajinu měla být neúspěšná žádost o povolení k pobytu. Na svém twitterovém účtu to naznačil novinář a Babčenkův přítel Ondřej Soukup. České ministerstvo vnitra však v prohlášení odmítlo, že by ruský novinář o povolení k pobytu skutečně žádal.

    „Ministerstvo vnitra uvádí na pravou míru informace některých médií a novinářů na sociálních sítích k pobytu novináře Arkadije Babčenka v ČR. Ministerstvo vnitra jasně sděluje, že pan Babčenko v minulosti v ČR nežádal o žádný druh přechodného či trvalého pobytu ani o azyl. (...) Znovu opakujeme, pan Arkadij Babčenko o žádný druh přechodného či trvalého pobytu či azyl v ČR nežádal,“ stojí v prohlášení ministerstva.

Reklama

Hlavní zprávy