Hlavní obsah

V Kyrgyzstánu nefunguje policie, lidé vzali bezpečnost do svých rukou

Svět bez obalu: V Kyrgyzstánu nefunguje policie. Lidé vzali bezpečnost do svých rukou.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Kyrgyzstán zachvátily protesty po zfalšovaných parlamentních volbách, které proběhly minulý týden. Kyrgyzský prezident následně vyhlásil v metropoli Biškek výjimečný stav.

Článek

Výsledky voleb, které provázelo silné podezření z manipulace, sice ústřední volební komise zrušila a vláda následně podala rezignaci, kterou prezident přijal. I tak se na mnoha místech vydaly do ulic davy lidí, aby vyjádřily nespokojenost s režimem.

Během nepokojů přestala fungovat policie. Jak ve své reportáži ukazuje Rádio Svobodná Evropa, lidé se proto rozhodli chránit si majetek sami. A vytvořili dobrovolnické skupiny, které se snaží soukromý i veřejný majetek bránit před zloději. Jednu takovou skupinu lupičů na ulici v hlavním městě Biškeku zachycuje i úvodní video.

„Ti zloději nejsou političtí demonstranti. To jsou jen lupiči, kteří využívají situaci ke snadné krádeži,“ okomentoval záběry kyrgyzský novinář Erkin Ryskulbekov.

Úřady uvedly, že do ulic byli nasazeni policisté v civilním oblečení, aby dobrovolníkům pomohli. Ti ale tvrdí, že žádného policistu na ulici neviděli. „Milí policisté, je čas, abyste začali dělat svou práci. My ji teď musíme dělat za vás. Nebojte se,“ vzkázal jeden z nich.

Obyvatelé města své žádosti o pomoc zveřejňovali na sociálních sítích.

Díky dobrovolníkům se například podařilo ochránit jednu budovu v centru Biškeku. Sešlo se jich u domu tolik, že byli schopni vytvořit kordon okolo celé budovy a tak zamezit loupení.

Dobrovolníky podpořili i známé kyrgyzské osobnosti, novináři a blogeři. „Ti lidé tam nepřišli proto, aby podpořili nějakou jednotlivou politickou stranu. Nemají na sobě žádné stranické symboly. A ani nemají žádné vůdce tak, jako to bylo v letech 2005 a 2010. Lidé jen vyšli ven, vytvořili řetěz a zabránili zlodějům vejít dovnitř. To je poslední naděje, že se v této zemi může dít i něco dobrého,“ říká novinář Erkin Ryskulbekov.

Prezident v zemi kvůli nepokojům dvakrát vyhlásil výjimečný stav. V Biškeku má trvat do 19. října a zahrnuje noční zákaz vycházení, zákaz hromadných akcí a definuje speciální podmínky, za nichž mohou lidé do města přijet, nebo ho opustit.

Opatření také zahrnuje kontrolu nad pohybem dopravních prostředků a médii. Podle agentury Interfax byly do města již dříve vyslány vojenské jednotky a armádní technika.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované