Hlavní obsah

V Kyrgyzstánu vznikají filmy o pandemii natočené za pandemie

Svět bez obalu: V Kyrgyzstánu se točí filmy o pandemii. Námětem jsou především příběhy lékařů, pacientů a dobrovolníků.Video: RFE/RL

 

Reklama

Známí kyrgyzští režiséři se rozhodli natočit 10 krátkometrážních filmů o pandemii koronaviru ve své zemi. Jedním z autorů je režisér Emil Atageldjev, který natočil dva filmy ze série.

Článek

Ve staré budově, která se na začátku šíření nemoci covid-19 používala jako karanténní zařízení, se teď třeba natáčí scény filmu, který se jmenuje Pandemická generace.

„Bylo mi jasné už předtím, že náš systém zdravotní péče není připraven na takovou pohromu. Po rozpadu Sovětského svazu byl vážně oslaben,“ tvrdí režisér Atageldjev.

V jednom ze svých filmů zaznamenává příběh lékařky, která se snaží zachránit svou nemocnou dceru.

„Ona se obětuje, aby ji zachránila. Pracuje v prostředí, které lze popsat jedním slovem jako brutální. Ta matka ale není zodpovědná za to, co se kolem ní děje,“ popisuje příběh.

Dalším režisérem, který se podílí na natáčení série, je Jevgenij Čistjakov. Tématem jeho filmu jsou kyrgyzští dobrovolníci, kteří se snaží pomáhat zdravotníkům.

„Jedná se o krátké příběhy o tom, jak tu lidé v době nejtěžší pandemie žili. Byly to těžké časy. Jsou i plné příběhů o násilí na dětech a ženách, o uzavřených školách atd. Je to i politický problém. Kde tehdy byla vláda a co udělala? Objevili se tu dobrovolníci, protože tu nebyl nikdo jiný, kdo by pomáhal,“ říká Čistjakov, proč si vybral toto téma.

Kyrgyzstán uvádí, že od začátku pandemie zemřelo v zemi na covid-19 přes 1500 lidí. Skutečná čísla ale mohou být mnohem vyšší. Série krátkých filmů bude mít premiéru už v květnu.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované