Hlavní obsah

V lednu hrozí exploze covidu-19, varují propočty statistiků

Foto: Profimedia.cz

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek ukázal prognózu, která počítá s prudkým šířením epidemie covidu-19.

Reklama

Až desítky tisíc pozitivně testovaných denně. Podle pesimističtějšího scénáře zdravotnických statistiků by šíření nákazy po Novém roce výrazně překonalo hodnoty z října a listopadu.

Článek

Česko má před sebou dva scénáře, jak se bude vyvíjet epidemie koronaviru po Novém roce. Druhá varianta vypadá až katastroficky, zhoršující se čísla z posledních dnů z ní ale dělají čím dál reálnější hrozbu.

Scénáře představil šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek na páteční tiskové konferenci. Jde o matematické modely, které vycházejí ze současného stavu epidemických omezení. Ministr zdravotnictví Jan Blatný už avizoval, že chce příští týden opatření znovu zpřísnit.

První scénář očekává počty pozitivně testovaných kolem 5 000 až 6 000 za den, což odpovídá číslům z tohoto týdne. Reprodukční číslo, které vyjadřuje rychlost šíření nákazy od jednoho člověka, by v takovém případě zůstalo na nynějších 1,1 až 1,2.

Zatímco původně byl tento scénář pravděpodobnější, rostoucí počet nakažených v posledních dnech z něj podle Duška dělá „spíše optimističtější“ variantu.

Foto: ÚZIS, Ministerstvo zdravotnictví, Seznam Zprávy

Pesimistický scénář, jak by se mohla vyvíjet epidemie covidu-19 do ledna.

„Bohužel pokud by reprodukční číslo dále narostlo nad hodnotu 1,2 – k hodnotě 1,3 i vyšší – nevyhnutelně budeme pozorovat to, co už máme u této epidemie vyzkoušeno a bohužel částečně za sebou, a to eskalaci šíření, která by vedla k vzedmutí populační nálože,“ varoval Dušek.

Už v průběhu prosince by se denní počty pozitivně testovaných oproti současným číslům zdvojnásobily k osmi až deseti tisícům.

Foto: ÚZIS, Ministerstvo zdravotnictví, Seznam Zprávy

Optimistický scénář zdravotnických statistiků, který počítá s mírnějším šířením covidu-19.

V lednu by potom epidemie překonala rekordy z letošního října a denní počty pozitivně testovaných by raketově rostly až přes hodnotu 40 tisíc. Jen za leden by se nákaza prokázala u více než 830 tisíc lidí.

„Ta lednová čísla bychom si nemohli v žádném případě dovolit,“ poznamenal k tomu Ladislav Dušek.

Foto: ÚZIS, Ministerstvo zdravotnictví, Seznam Zprávy

Prognóza vývoje hospitalizací do konce roku – čtyři scénáře podle šíření nákazy.

Rychlé šíření nákazy by se totiž dramaticky projevilo na hospitalizacích.

Další výpočty zdravotnických statistiků předpovídají, že při reprodukčním čísle na hodnotě 1,2 by se aktuální počet léčených ze současných zhruba 4 500 více než zdvojnásobil.

Reklama

Doporučované