Hlavní obsah

V Liberci se o výsledek volebního zápasu hraje na komickém hřišti: poloprázdném koupališti

Rekonstrukce lesního koupaliště v Liberci stála miliony. Během tropických veder se ale potýká s nedostatkem kvalitní vody.Video: Martin Wenzel, Tomáš Tesař, Seznam Zprávy

 

Reklama

Spor o zrekonstruované lesní koupaliště se rozpoutal mezi představiteli města Liberec. Jeho oprava přitom stála už několik milionů korun.

Článek

Zatímco primátor Tibor Batthyány (ex ANO, nyní PRO 2016) kritizuje politického rivala za nesmyslné investice do přírodního areálu v době tropických veder, kdy je nedostatek kvalitní vody, náměstek Jan Korytář (Změna) to považuje za kampaň před komunálními volbami.

Na jedné straně nevraživost, hádky a obviňování politiků. A na druhé občané města, kteří očekávají naplnění předvolebních slibů. Přetahovaná o podobu a provoz vodního areálu rozděluje i obyvatele města. A to zejména na sociálních sítích a v diskusních fórech.

„Lesní koupaliště určitě má ještě chyby. Letos pojedeme zkušební provoz, ale už víme o spoustě věcí, které příští rok udělat tak, aby vše fungovalo bez problémů. A abychom zajistili i dostatek vody,“ říká Jan Korytář.

Primátor Liberce ho ale kritizuje za to, že areál má kvůli horkému počasí problémy s kvalitní vodou, což může ohrožovat zdraví návštěvníků.

„Je třeba si uvědomit, že nejde o klasické koupaliště,. Nemá nucený oběh vody a filtraci. Ani hygienické zázemí. My v tuhle chvíli ani nevíme, v čem se ti lidé koupou, když tam pan náměstek uměle zadržuje zbytky nekvalitní vody,“ upozorňuje primátor Batthyány.

Korytáře za jeho postup kritizují i další koaliční a opoziční politici, například ze STAN a ODS. I jejich argumenty ale odmítá a považuje za součást politického boje.

„Na tomhle koupališti se hraje i o výsledek dalších voleb,“ říká náměstek primátora Korytář.

Na středeční tiskové konferenci oznámil, že příští týden představí komplexní řešení, jak si provoz a financování areálu v budoucnu představuje. Včetně plánu na zajištění dostatečného množství kvalitní vody i v době sucha.

V současné době je nicméně koupaliště zaplněné vodou zhruba do poloviny, protože přítok z potoka kvůli suchu jednoduše nestačí. Situaci nezlepšil ani popud přivážet vodu v cisternách, což v konečném důsledku přinášelo další náklady. Město se kvůli čerpání vody mimo smluvní vztah dostalo podle primátora do situace, kdy bude muset právě kvůli nedovolenému odčerpávání vody čelit správnímu řízení.

„Po milionech na rekonstrukci stojí tohle všechno další statisíce korun, což je nepřijatelné,“ říká primátor Batthyány.

V jednom se oba politici, primátor a jeho koaliční náměstek, ale přece jen shodnou – najít kompromis a společné řešení nejen v tomto případě do podzimních voleb prostě nedokážou.

Reklama

Doporučované