Hlavní obsah

V Lidicích jsou umělecká díla za miliony eur i rozbité kolo připomínající atentát na Heydricha

Prohlídka uměleckých děl v Lidicích.

 

Reklama

Při památníku funguje také Lidická galerie, kde jsou vzácná díla. Reportér Seznam Zprávy si spolu s kurátorkou některá díla prohlédl.

Článek

V Lidické galerii jsou výtvarná díla od umělců z 29 zemí světa. Dary symbolizují solidaritu umělců s lidickou tragédií. Dominantou sbírky je obraz Gerharda Richtera. Paradoxem je, že je to obraz německého vojáka.

„Pokud vím, tak je to jediné dílo od Gerharda Richtera v českých státních sbírkách. Obraz má pojistnou hodnotu osm milionů eur. Pojistná hodnota znamená to, že pokud ho půjčujeme na zahraniční výstavy, tak je na tuto částku pojištěn,” popsala dílo kurátorka sbírky Lubomíra Hédlová.

V galerii ale nejsou jen obrazy. Ve sbírce je například gramofon nebo rozbité kolo připomínající důsledky atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Návštěvníci si můžou prohlédnout také skleněné dílo od Raimunda Kummera.

„Jmenuje se Holubí krev. Dílo je vytvořené z muránského skla. To je velmi kvalitní sklo produkované už od středověku na italském ostrově Murano,” představila skleněné dílo připomínající list kurátorka Hédlová.

Raimund Kummer, Holubí krev.

Nacisté Lidice vypálili 10. června 1942. Důvodem byla domnělá souvislost jednoho z lidických obyvatel s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. V Lidicích bylo zastřeleno 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře v Ravensbrücku a děti, kromě několika, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.

Reklama

Související témata:

Doporučované