Hlavní obsah

V Londýně se pral muž s policistou. Kolemjdoucí se k němu přidali

Policisté podle prohlášení utrpěli jen drobná zranění.Video: twitter.com/FoxxysTweets

 

Reklama

Video z parku Frampton v severolondýnském Hackney ukazuje policistu v souboji s mužem, na jehož stranu se nakonec přidali kolemjdoucí. Metropolitní policie v prohlášení uvedla, že pro společnost není boxovacím pytlem.

Článek

Záběry ukazují, jak se policista snaží muže zadržet, společně ale padají na zem a perou se. Kolemjdoucí do situace nijak nezasáhli, naopak začali natáčet a fotit selfie. Tři mladíci do policisty také kopli. Na videu se následně objeví muž s baseballovou pálkou, jeho úmysly ale nejsou jasné. K útoku na policistu se nepřipojil, naopak se mu mohl snažit pomoci.

Kolegyně se napadenému policistovi pokusila pomoct, skupina do ní ale rovněž strkala a kopala. Nakonec (již mimo záběry z náhodně projíždějícího vozidla) dorazili další důstojníci a dva muže zatkli. Ti jsou nyní ve vazbě. Podle posledních informací televize Sky News byli dodatečně zatčeni další dva muži.

Policisty podle webu Hackney Citizen požádala o pomoc žena, kterou měl o chvíli dříve muž napadnout. Policejní dvojici k údajnému útočníkovi nasměrovala. Oba policisté utrpěli drobná zranění, která podle policejního vyjádření nevyžadovala nemocniční ošetření.

„Policista se pokoušel se všemi zúčastněnými domluvit, jeden z mužů se začal bránit a následovala rvačka. Zatímco byl policista na zemi, zapojilo se mnoho dalších lidí,“ stojí v policejním prohlášení.

Předseda Metropolitní policejní federace Ken Marsh v reakci na šokující video uvedl, že se útoky na policii v poslední době stupňují. „Nejsme pro společnost boxovacím pytlem. Také máme rodiny, za nimiž chceme na konci každé směny jít domů. Ale nebezpečí jsou vážná. A stupňují se,“ prohlásil.

Ministryně vnitra Priti Patelová útok označila za „nechutný“. „Nechutné, šokující a hanebné. Moje myšlenky jsou s vynikajícími policisty, kteří byli vystaveni tomuto nechutnému násilnému útoku.“

„Odsuzuji hanebný útok na dva příslušníky Metropolitní policie z dnešního odpoledne. Tito stateční důstojníci plnili své povinnosti a pomáhali veřejnosti. Měli bychom jim být vděční,“ uvedl londýnský starosta Sadiq Khan.

V Anglii a Walesu došlo podle listu The Times v letech 2018-19 k více než 30 000 útokům na policisty, při třetině z nich došlo k nějakému zranění.

K útoku došlo v době celosvětových protestů proti policejní brutalitě, které vyvolala smrt černocha George Floyda při zásahu bělošského policisty, který mu takřka devět minut klečel na krku. Policista čelí obvinění z vraždy, jeho tři kolegové podle prokuratury napomohli vraždě tím, že ho nezastavili. Při víkendových demonstracích proti rasismu a policejnímu násilí zadrželi policisté v Británii 135 lidí, zraněno bylo podle listu The Times až 62 příslušníků policie.

Reklama

Související témata:

Doporučované