Hlavní obsah

V Manchesteru muž pobodal tři lidi, pacifikovalo ho šest policistů. Zřejmě jde o terorismus

Muže, který v Manchesteru na vlakové stanici pobodal tři lidi, pacifikovalo šest policistů.Video: Eliška Kolomazníková, Reuters

 

Reklama

Muž vyzbrojený nožem pobodal v pondělí večer v centru anglického města Manchester tři osoby – muže, ženu a policistu. Ženu agresor pořezal v obličeji, muži pobodal břicho. S nejlehčím zraněním vyvázl policista, kterého na Nový rok propustili z nemocnice. Útok vyšetřuje protiteroristická policie.

Článek

Neznámý muž na železniční stanici kuchyňským nožem pobodal tři osoby – muže, ženu a policistu. Informoval o tom v pondělí zpravodajský server BBC s odvoláním na policii. Agresora zadrželi policisté, kteří se nyní snaží odhalit jeho motiv. Útok vyšetřuje protiteroristická policie, podle níž ale nehrozí žádné další nebezpečí.

Asi padesátiletý muž a žena stejného věku byli převezeni do nemocnice. Podle policie se nacházejí ve vážném, avšak nikoli život ohrožujícím stavu. Policista byl raněn do ramene a po ošetření ho na Nový rok propustili z nemocnice.

Svědkem útoku byl shodou okolností zaměstnanec rozhlasové stanice BBC 5 Sam Clack. Médiím a policii řekl, že muž při útoku provolával Alláha a poté, co ho policisté srazili na zem, vykřikoval protizápadní slogany. „Dokud budete bombardovat cizí země, tyhle sra*ky se budou opakovat,“ řekl podle Clacka agresor v okamžiku, kdy jej policisté drželi paralyzovaného na zemi. Oficiální orgány ale tyto informace nepotvrdily.

Clack nejprve na tramvajové zastávce spatřil pobodaného muže a posléze uslyšel výkřik. „Žena srdceryvně křičela, vypadalo to, jako by se prali. Viděl jsem, jak se k němu blíží policisté v reflexních vestách. Přiblížil se ke mně,“ líčí útok Clack. „Sklopil jsem pohled a zaznamenal jsem, že drží nůž s černou rukojetí, s ostřím dlouhým dobrých 30 centimetrů,“ dodal s tím, že to byla jedna z nejděsivějších věcí, kterou kdy viděl.

Muž byl podle Clacka velmi agresivní a zpacifikovat ho muselo asi šest policistů. Použili přitom pepřový sprej a elektrický paralyzér.

„Událost obyvatele znepokojila, ale rád bych zdůraznil, že incident již skončil, muž byl zadržen a nemáme informace, že by v tuto chvíli existovala nějaká rozsáhlejší hrozba,“ uvedl policejní velitel Rob Potts ve svém prohlášení.

Stupeň ohrožení terorismem je v Británii v současnosti druhý nejvyšší. To znamená, že situace je „závažná“ a hrozba útoku je velmi pravděpodobná. Při bombovém útoku na koncertě americké zpěvačky Ariany Grande zemřelo v květnu 2017 v Manchesteru 22 lidí a desítky dalších utrpěly zranění.

Reklama

Doporučované