Hlavní obsah

V Mexiku se zřítilo metro. Nejméně 23 mrtvých a 70 zraněných

Video z místa nehody.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Nejméně 23 mrtvých a 70 zraněných si vyžádala nehoda metra v hlavním městě Mexika.

Článek

V hlavním městě Mexika probíhají záchranné operace poté, co se nad nadzemní linkou metra zřítil most vedoucí přes silnici. K nehodě došlo ve 22:30 místního času (5:30 SELČ). Zhroucený most a vlaková souprava pod sebou uvěznily auta, informovala CNN.

Podle posledních informací oficiálních úřadů zemřelo při nehodě nejméně 23 lidí, raněných je kolem 70. Počet obětí i zraněných pravděpodobně ještě vzroste. V nemocnici je hospitalizovaných 49 lidí.

K nehodě došlo na lince 12, která je známá také jako „Zlatá linka“. Podle CNN jde o nejnovější linku v hlavním městě Mexika. Byla postavena v roce 2012, ještě když byl starostou Marcelo Ebrard. „To, co se dnes stalo v metru, je strašlivá tragédie. Moje solidarita je s oběťmi a jejich rodinami,“ uvedl Ebrard na Twitteru.

„Samozřejmě je třeba vyšetřit příčiny a definovat odpovědnost. Opakuji, že jsem všem orgánům k dispozici, abych v případě potřeby pomohl. “

Na sociálních sítích zatím kolují záběry z nehody, na kterých je vidět visící vlaková souprava či záchranáři. Starostka hlavního města Mexika Claudia Sheinbaumová na Twitteru uvedla, že míří na místo nehody. „Hasiči, záchranáři a bezpečnostní složky pracují. Několik nemocnic čeká. Další informace brzy poskytneme,“ uvedla Sheinbaumová.

Podle starosty pod troskami uvázlo nejméně jedno auto. Vyprošťování vozidla muselo být přerušeno kvůli nebezpečí, že souprava spadne. Hasiči momentálně čekají na příjezd jeřábu. Záchranáři pátrají po přeživších, ve vlakové soupravě by stále měli být uvězněni další lidé.

Metro v hlavním městě Mexika, oficiálně nazývané Systém hromadné dopravy (Sistema de Transporte Colectivo), je druhou největší podzemní dráhou v oblasti Severní Ameriky. Největší metro je v americkém městě New York. Mexické metro přepravilo v roce 2019 až 1,6 miliardy pasažérů.

Systém byl poprvé zprovozněn před půl stoletím. Od té doby zaznamenal dvě vážné nehody. Loni v březnu se ve stanici Tacubaya srazily dva vlaky. Při nehodě zemřel jeden člověk a vyžádala si 41 zranění. V roce 2015 se rovněž srazily dvě soupravy. Při nehodě se zranilo 12 lidí, připomíná britský deník The Guardian.

Reklama

Související témata:

Doporučované