Hlavní obsah

V Mikulčicích ordinuje lékařka pod zničenou střechou, dává léky na uklidnění

Foto: David Neff

Ilustrační foto.

Reklama

I když má objekt ordinace po bouřkách poškozenou střechu a stěnu, praktická lékařka z Mikulčic na Hodonínsku Dagmar Svobodová je v ní k pacientům k dispozici.

Článek

Dnes řekla, že v pondělí se na ni obrátilo zhruba 30 lidí a dnes je situace stejná.

Převazuje především rány nebo vytahuje stehy zraněným, část lidí ale po zažitém tornádu žádá léky na uklidnění a na spaní. Bouře poničila na Břeclavsku a Hodonínsku 1200 domů, vyžádala si šest životů a desítky zraněných.

Jak pomoci

Sbírku pro pomoc obětem pořádala Diecézní charita Brno. Lidé mohli přispět na účet číslo 4211325188/6800, variabilní symbol 2002.

Další možností byla DMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS DCHB 30, 60 nebo 90.

Veřejnou sbírku pořádal také Český červený kříž (číslo účtu 333999/2700, variabilní symbol 2101).

Peníze mohli lidé posílat i přes portál darujme.cz, sbírku pořádala Nadace Via.

Darovat prostředky bylo možné také přes platformu znesnaze21.cz.

Jihomoravský kraj zřídil krizovou linku 800 129 921 pro dobrovolníky s nabídkou pomoci.

Bouře se prohnala krajem ve čtvrtek večer a zasáhla i ordinaci. „V pátek ráno to vypadalo, že nebudeme schopní provozu několik týdnů. Neměli jsme střechu a boční stěnu, byla rozbitá okna. Po dvou dnech jsme se ale dostali do ordinace po odmontování dveří a vnitřní prostory byly relativně v pořádku. Uklidili jsme z čekárny mnoho střepů a v pondělí jsme začali ordinovat,“ uvedla Svobodová.

Podle ní jde elektřina i internet. „Posílám recepty a neschopenky, můžeme vše zajistit pro okolní obce, kde jsou ordinace více zničené,“ řekla Svobodová.

Za pondělí se na ni obrátilo asi 30 lidí a dnes obdobný počet. „Řešíme obvazy nebo vytahování stehů po zraněních po bouři, ale lidé také chtějí léky na uklidnění a na spaní. Někomu to jde sestra píchnout přímo domů, někteří lidé jsou ale pryč u rodiny,“ řekla Svobodová.

Reklama

Doporučované