Hlavní obsah

V moštárně a pálenici Stará dáma v Křižanech začali s pěstitelským pálením

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

aktualizováno •

V moštárně a pálenici Stará dáma v Křižanech na Liberecku dnes začali jako první v Libereckém kraji s pěstitelským pálením. Před zahájením výroby dnes přijeli zařízení a přístroje pálenice zkontrolovat celníci.

Článek

„Zdejší provoz je jedním ze šesti v kraji, kde ovocné pálenky vyrábějí. Celní správa má na starost výběr spotřební daně z lihu, a proto musí kontrolovat, kolik se ho průběhu kampaně pálení vyrobí,“ řekl mluvčí celníků v Libereckém kraji Martin Stočes.

„Před samotným spuštěním, které probíhá na základě ohlášení provozovatele, provádíme detailní kontrolu provozního zařízení, jestli někde nedošlo k porušení závěr, protože zařízení je celé zaplombované. Co je hlavní, provedeme kontrolu měřidla a jeho nastavení,“ doplnil Stočes. Stav měřidla, kterým musí projít všechen vypálený alkohol, celníci opakovaně kontrolují a na jeho základě pak vyměřují spotřební daň z alkoholu. Ta je u pěstitelského pálení nižší, provozovatel tak musí vést o každém zákazníkovi podrobnou evidenci, maximálně si každý může odvézt 30 litrů čistého lihu.

Moštárna a pálenice Stará dáma funguje pod Ještědem už 19 let, poslední dva roky ji provozuje Martin Sysel. Ovoce pro pálení tu letos začali přijímat na začátku prázdnin, podnik totiž nabízí nejen vypálení přivezeného kvasu, ale také zpracování dovezeného čerstvého ovoce, které tu nechají v kontrolovaných podmínkách zkvasit a pak pro zákazníka vypálí. Ovoce by mělo být zralé, ale nikoli plesnivé či nahnilé. „Loni jsme začínali asi o 14 dní dříve, i ovoce hlavně peckovin bylo víc,“ doplnil provozovatel. Pálit se tu bude až do Vánoc.

Pálení začíná letním ovocem, což jsou většinou třešně a višně. „Letos jsou i meruňky a broskve, méně se pálí ovoce jako jeřabiny nebo rybíz,“ doplnil provozovatel křižanské pálenice. K dispozici má kotel na 300 litrů kvasu, minimálně je tak třeba k pálení dodat 150 litrů kvasu. Třeba u třešní to znamená jich nasbírat víc než 150 kilo, váží se i s peckami, odpeckovává se až hotový kvas, kdy je podle Sysla snazší odstředit pecky od dužniny a šťávy. Na podzim pak přijdou na řadu hrušky, jablka a jako poslední švestky.

Zákazníci křižanské firmy častěji využívají možnosti dovézt čerstvé ovoce a kvas si nechat vyrobit přímo v pálenici. Dovezené kvasy tak pálí většinou dva dny v týdnu a zbylých pět dní ty, které sami připravili a mají je na skladě. „Aktuálně toho moc nemáme, je to letní ovoce a je toho do dvou metrů krychlových (2000 litrů). Loni jsme za celou sezonu pálili asi 80 nebo 90 metrů krychlových,“ doplnil provozovatel. Podle měření celníků loni ve Staré dámě vypálili 3900 litrů absolutního alkoholu, což je asi 7800 litrů 50procentní pálenky. „Ředíme standardně na 50 procent, ale záleží na zákaznících, někteří si ředí doma,“ dodal Sysel.

Reklama

Související témata:

Doporučované