Hlavní obsah

V Mostě bude nejvíc strážníků v historii, posílí pěší hlídky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Mostecká městská bude mít do konce roku plný tabulkový stav strážníků. Po složení zkoušek odborné způsobilosti jich bude 100, což je nejvíce za dobu působení městské policie v Mostě.

Článek

K naplnění stavu pomohlo zvýšení příplatku i koronavirová krize. Informovala o tom dnes na webu mostecká radnice.

K naplnění tabulkového počtu strážníků pomohlo podle ředitele městské policie Jaroslava Hrvola zlepšení komunikace s veřejností i s uchazeči o práci a vyjednání rizikového příplatku s městem. „Takže naši strážníci mají vyšší platy než ve většině okolních měst a už tolik neodcházejí za lepší výplatou,“ uvedl Hrvol. Mluvčí městské policie Veronika Loucká ČTK řekla, že průměrný plat strážníka s praxí je nyní přibližně 35.000 korun.

Před dvěma lety schválili radní navýšení osmi pracovních míst na pozice strážníků a náborový příspěvek 20.000 korun. Tato místa se podařilo kompletně zaplnit právě nyní. „Myslím, že nám v této oblasti paradoxně pomohl zásah ekonomiky koronavirovou krizí, kvůli které uchazeči vnímají práci u městské policie jako stabilní zaměstnání se slušným příjmem,“ uvedl ředitel.

Strážníci slouží ve směnném provozu. Motohlídky a pěší hlídky jsou v terénu po celou dvanáctihodinovou směnu. Na služebnu chodí strážníci pouze na půlhodinovou přestávku na jídlo a oddech. Strážníci, kteří vykonávají pěší hlídkovou činnost, působí podle mluvčí nejčastěji v sociálně vyloučených lokalitách, na sídlištích a v centru města, motohlídky po celém městě.

„Díky novým strážníkům budeme moct posílit pěší hlídkovou činnost v ulicích. Lidé nám často vyčítají, že se strážníci projíždějí v autech, že pěší hlídky vidí jen minimálně nebo je nevidí v noci. Na každé směně je vždy zajištěna pěší hlídka po celých 24 hodin v každém počasí. Jen nemohou být samozřejmě všude. Všechny ostatní lokality pak projíždějí motohlídky a provádějí hlídkovou činnost z vozidla. Motohlídky udělají několikanásobně víc práce než pěší. Ale rozumím občanům, že chtějí potkávat strážníky v ulicích, a pěší hlídky posílíme,“ uvedl Hrvol.

Strážníkům v ulicích v Mostě vypomáhá 14 asistentů prevence kriminality a 14 pracovnic školní dohledové služby.

Reklama

Doporučované