Hlavní obsah

V nejlidnatější pražské městské části nefunguje výdej parkovacích karet. Lidé chodí na úřad marně

Foto: Aleš Černý, Seznam Zprávy

Ilustrační foto

Reklama

Systém nefunguje již od pondělí, na vině je podle mluvčího městské části softwarová chyba.

Článek

Městská část Praha 4 zavede od 1. července zóny placeného stání. Aby se vydání virtuálních karet pro rezidenty stihlo, mohou si o ně občané žádat již od pondělí 4. června. Systém na výdej karet je však od pondělí nefunkční a žadatelé o registraci tak chodí na úřad marně.

„Hledáme, kde je chyba. Je nějaký problém se softwarem, dva systémy spolu špatně komunikují,” uvedl mluvčí městské části Jiří Bigas. „Zkoumáme spolu s dodavateli softwaru, kde je technický problém, a doufáme, že brzy najdeme společný postup,” dodal. Na úřad podle něj dorazilo dnes několik desítek občanů, kteří tak museli žádost o registraci odsunout.

Zóny placeného stání zavede od září také Brno.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel , Seznam Zprávy

Ačkoliv je zatím výdej registrací zastaven, není podle mluvčího důvod posouvat termín zavedení zón, který je stanoven na začátek července. „Termín platí, předpokládáme, že se to povede rychle odstranit,” uvedl.

Zóny placeného stání budou zavedeny v různých částech městského obvodu. Parkování za poplatek se bude týkat zejména silnic podél trasy metra C a okolních stanic. První vozidlo vyjde rezidenty ročně na 1200 korun.

Zóny byly v metropoli nejprve zavedeny v části Prahy 1 v roce 1996, kde se snaha o regulaci dopravy objevila už v roce 1982. Systém zón provozovaný magistrátem nyní funguje v Praze 1, 2, 3, 5, 6, 7 a 8, v létě se připojí právě Praha 4. Samostatně si pak parkovací zóny provozují radnice Prahy 13, 16 a 22. Zavádění zón pravidelně provází jednak nevole části občanů, ale také technické problémy.

Praha 4 je nejlidnatější městskou částí, žije v ní podle Českého statistického úřadu takřka 130 tisíc lidí. Spadají pod ní katastrální území Braník, Krč, Hodkovičky, Lhotka, Podolí nebo část Záběhlic, Michle, Vinohrad a Nuslí.

Reklama

Související témata:

Doporučované