Hlavní obsah

V Německu kvůli nebezpečné mutaci izolovali dva paneláky

Foto: Profimedia.cz

Domy ve městě Velbert, kterých se týká karanténa kvůli případu indické mutace koronaviru.

Reklama

Kvůli riziku nákazy tzv. indickou mutací koronaviru v Německu skončilo v karanténě téměř 200 obyvatel dvou obytných domů.

Článek

Preventivní karanténa se od neděle týká obyvatel dvou panelových domů v západoněmeckém městě Velbert v Severním Porýní-Vestfálsku. Důvodem je nákaza u jednoho ze sousedů, u něhož se potvrdila obávaná indická mutace koronaviru B.1.617.

V obou domech se po testování potvrdilo 19 případů nákazy, o nakažlivější indickou variantu šlo ale jen v jednom případě. Lidé přesto dál zůstávají v karanténě, jejíž dodržování kontroluje bezpečnostní služba. Podle deníku Westdeutsche Allgemeine Zeitung bude izolace trvat do 26. května. Nákupy a venčení mazlíčků obstarává obyvatelům německý Červený kříž.

Podle aktuální zprávy Institutu Roberta Kocha (RKI) se už indická mutace šíří i v Německu. Zatím má mutace „jen malý podíl, ten se ale v posledních několika týdnech neustále zvyšuje,“ píše RKI.

Indická varianta viru se už rozšířila například ve Velké Británii, kde se do pondělí potvrdilo 2323 případů výskytu varianty s označením B.1.617.2. V silně zasaženém městě Bolton na severozápadě Anglie tvoří většinu hospitalizovaných lidé, kteří nebyli očkováni, ačkoli už se mohli nechat očkovat. „To ukazuje, že nová varianta nemá sklon pronikat do starších očkovaných skupin a znovu to podtrhává důležitost očkování,“ prohlásil k tématu v pondělí britský ministr zdravotnictví Matt Hancock.

Právě očkování má být v Německu brzy dostupné všem, skončit má totiž prioritizace některých skupin obyvatel. Ve vysílání ARD to oznámil spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn z CDU. „Všichni obyvatelé od 16 let tak budou mít možnost požádat o termín očkování,“ řekl ministr. Konec upřednostňování má začít platit 7. června, Spahn ale žádá Němce o trpělivost - ne každý může dostat termín hned a vakcinace bude podle něj pokračovat až do léta.

Od června mají také očkovat praktičtí a závodní lékaři. V některých spolkových zemích už teď tito lékaři očkují bez upřednostňování seniorů nebo nemocných lidí, v očkovacích centrech ale systém prioritních skupin zůstává.

V Německu je už alespoň jednou dávkou naočkovaných přibližně 40 procent obyvatel, druhou dávku má už 9,3 milionu lidí. V příštích třech týdnech se má použít dalších 15 milionů dávek vakcíny.

Server RND upozornil na to, že v oblasti severoněmeckého Lübecku se očkuje i vakcínou, která neprošla schvalovacím procesem. Stojí za ní lékař a podnikatel Winfried Stöcker, který vyvinul vlastní antigenní preparát proti koronaviru Sars-CoV-2. Podle médií se v ordinacích v Lübecku aplikovala Stöckerova vakcína nejméně 150 lidem. Kvůli absenci úředních povolení čelí Stöcker dvěma trestním oznámením.

Reklama

Související témata:

Doporučované