Hlavní obsah

V Německu prolamují tabu. Domácí násilí zažívají i muži, hlásá nová kampaň

Foto: Eakachai Leesin/Shutterstock.com

Pomoc mužům, kteří jsou obětí domácího násilí – německé spolkové země prolamují tabu.

Reklama

Dvě německé spolkové republiky poprvé spouštějí iniciativu, která má pomáhat mužským obětem domácího násilí. Úřady v Bavorsku a v Severním Porýní-Vestfálsku tvrdí, že chtějí prolomit tabu, které násilí na mužích provází.

Článek

Pro pomoc mužským obětem domácího násilí v úterý spolkové země představily program, který se opírá o tři pilíře.

Prvním krokem by podle iniciativy měla být telefonní linka a online poradenství pro oběti. Jako druhý pilíř si úřady představují výstavbu bezpečných domů a konzultačních center. Především se ale chtějí zaměřit na zviditelnění problematiky násilí páchaného na mužích, aby odbourali veškerá tabu, která toto téma obklopují.

Spoustu let se nejen Německo snaží bojovat s násilím mezi partnery. Většina nařízení se však věnuje pouze případům, ve kterých jsou oběťmi ženy. Zatímco muži mohou být v domácnosti vystaveni stejnému zacházení, neobrátí se v případě domácího násilí na policii. Často jim v tom brání strach z nedůvěry úředníků a policistů nebo odsuzující pohled společnosti.

To se snaží změnit ministryně sociálních věcí dvou spolkových zemí Německa: z Bavorska Kerstin Schreyerová a ze Severního Porýní-Vestfálska Ina Scharrenbachová. Podle nich doposud neexistovala téměř žádná podpora pro muže, kteří se do podobné situace dostali. Německé zpravodajské stanici Deutsche Welle sdělily, že pomocí tísňové linky nebo online poradenství je možné spolupracovat i napříč jednotlivými spolkovými republikami. Obě německé republiky by podle německého serveru uvítaly, kdyby se k nim přidaly další.

Spolkové republiky se snaží určit jeden z trendů sociální politiky Německa, který mohl vést k boji s násilím proti mužům a lidem z LGBT komunity. Podle Spolkového kriminálního úřadu tvořili muži téměř 18 % obětí domácího násilí v roce 2017.

Reklama

Související témata:

Doporučované