Hlavní obsah

V New Yorku zabili 70 tisíc ptáků kvůli letecké bezpečnosti. Možná marně

Zabíjením ptáků chrání v New Yorku letiště.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Přestože newyorská letiště vybíjejí ptáky systematicky, srážek s nimi přibývá.

Článek

V New Yorku přijde záměrně každý rok o život přibližně deset tisíc ptáků. Správa tamějších přístavů a letišť se tak snaží předejít leteckým katastrofám.

Srážka hejna kanadských hus s letounem společnosti US Airways, na jehož palubě cestovalo 155 lidí, mohla skončit obrovskou katastrofou. V lednu 2009 odstartovalo letadlo z newyorského letiště LaGuardia. Srážka s husím hejnem vyřadila z provozu jeho dva motory.

Foto: Profimedia

Havarované letadlo, které přistálo na řece Hudson po srážce s husím hejnem.

Kapitánovi Sullenbergerovi se ale podařilo přistát na nedaleké řece Hudson. Zatímco Sullenberger se stal národním hrdinou, kanadské husy veřejným nepřítelem.

Ve snaze zvýšit leteckou bezpečnost nad městem se rozhodla správa přístavů a letišť záměrně husy vybíjet. Paradoxně na letištích LaGuardia a Newark se počet srážek s ptákem zvýšil takřka dvojnásobně. Podle britského deníku Independent není jasné, zda došlo k reálnému zvýšení, nebo se čísla zvedla díky pečlivějším hlášením a záznamům.

Naopak na letišti J. F. Kennedyho počet srážek mírně klesl. Právě toto letiště zavedlo svůj program na ochranu proti srážce s ptactvem již několik let před přistáním letounu na Hudsonu.

Má vybíjení smysl?

Organizace, jejíž členové pozorují populaci kanadských hus v New Yorku, upozorňuje, že vybíjení je nesmyslné. Bezpečnost by podle ní zvedly kvalitnější radary, které odhalí potenciálně riziková hejna.

Na vybíjení kanadských hus ale doplatily i další druhy. Mezi sedmdesáti tisíci kusy, které správa nechala sestřelit nebo chytit a později zabít, je například 28 tisíc racků a tisíce kusů dalších ptačích druhů. Kanadských hus správa zneškodnila jen necelé dvě tisícovky.

Srážky sice nezpůsobují jen husy, ale mezi lety 2004 až 2016 poničil letoun pouze jediný špaček. Od roku 2009 jich ale muselo zemřít téměř 17 tisíc.

Správa přístavů a letišť hájí své postupy tím, že náhodným srážkám s ptactvem jsou letouny vystaveny i nadále.

Reklama

Doporučované