Hlavní obsah

Tohle nemá ve fotbale místo. Jak vidí krvavou bitku po zápase Slavie svět

Foto: Profimedia.cz

Konflikt mezi hráči obou týmů.

Reklama

Britským tiskem více než výsledek odvety Evropské ligy mezi Slavií a skotskými Rangers FC rezonuje incident z konce zápasu, kdy měl Ondřej Kúdela rasisticky urazit Glena Kamaru. Slavia i Kúdela nařčení odmítají.

Článek

Více než výsledek rezonuje po odvetě osmifinále Evropské ligy mezi pražskou Slavií a skotskými Rangers FC v ostrovních médiích téma rasismu a násilností. Už tak vyhrocený zápas, ze kterého nakonec vyšla vítězně Slavia, totiž pokračoval i po odpískání. Zatímco zástupci skotského klubu obviňují jednoho z hráčů Slavie z rasistického výroku, pražský klub si naopak stěžuje na násilné chování ze strany domácích, a to během utkání i po jeho konci.

Dlouho to přitom vypadalo, že po skončení odvety se bude mluvit především o dvou věcech. Jednak o likvidačním zákroku útočníka Rangers Kemara Roofa, ze kterého si gólman Slavie Ondřej Kolář odnesl zlomeninu čelní dutiny vlevo, jak uvedl v pátek předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík. A jednak o postupu českého klubu přes letošního skotského mistra do čtvrtfinále Evropské ligy.

Jenže incident z přelomu 87. a 88. minuty, kdy slávistický obránce Ondřej Kúdela během přerušení hry pošeptal něco do ucha domácímu záložníkovi Glenu Kamarovi, měl dohru ještě po skončení utkání. Podle prudké reakce Kamary a jeho spoluhráčů se mohlo jednat o rasistickou poznámku, což následně Rangers potvrdili po konci zápasu.

Hned po posledním zapískání rozhodčího zamířil trenér domácích a legenda Liverpoolu Steven Gerrard k obránci Slavie Simonu Delimu a trenérovi Jindřichu Trpišovskému a právě Kúdelovu poznámku s nimi měl probírat. Následně se k celému incidentu vyjádřil na tiskové konferenci.

„Jsem hrozně naštvaný. Mohu potvrdit, že mi můj hráč řekl, že byl terčem rasistických urážek,“ řekl Gerrard. „Celý život si ve fotbale budujete vztahy a já si vybudoval velmi silný vztah s Glenem Kamarou. Je to můj hráč a já mu stoprocentně věřím. Další hráči to slyšeli také a jsou s Glenem bok po boku. Jsem hrdý, že hráči ukázali pospolitost. Od prvního do posledního člověka v klubu stojíme za Glenem,“ dodal Gerrard.

Slavia i Kúdela nařčení z rasismu odmítají. „Řekl jsem mu ‚You‘re fucking guy‘. Bylo to řečeno v emocích po dvou červených kartách a řadě brutálních zákroků soupeře, ale naprosto odmítám rasismus,“ uvedl na klubovém webu Slavie Kúdela.

Seznam Zprávy zjistily od dobře informovaného zdroje přímo z místa, že byl v tunelu vedoucím z hrací plochy Ondřej Kúdela po zápase napaden pěstmi a zbit do krve. Slávistická výprava byla konsternována a zavolala policii.

Ve svém následném prohlášení Slavia zmínila, že Kúdelu měl zbít pěstmi osobně Glen Kamara, a to za přítomnosti trenéra Stevena Gerrarda. „V šoku byli i zástupci UEFA, kteří byli u celého incidentu osobně přítomni,“ píše se v prohlášení Slavie. Pod policejní ochranou se sešívaní dostali do autobusu a odjeli na hotel, kde podle Slavie zůstali pod dohledem mužů zákona.

Právě incident mezi Kúdelou a Kamarou rezonuje snad ve všech britských médiích. Titulkům serverů jako BBC, The Guardian nebo Sky Sports dominují výroky Stevena Gerrarda a Kúdelovo jméno. Fakt, že Slavia obvinění z rasismu odmítá, pak do titulku umístil pouze server BT Sport.

Skotský deník The Herald cituje Gerrarda, který byl podle deníku „znechucený popíráním Slavie, že jeden z jejích hráčů rasisticky urazil Kamaru“. Trenér Rangers také zdůraznil, že velké množství rasistických urážek se na sítích objevilo také na adresu Kemara Roofa. „Zklamáním pro mě je to, že se někteří lidé snaží bránit hráče soupeře,“ cituje deník Gerrarda. „Jejich lidé se snaží bránit, snaží se ho bránit a nás nazývají lháři,“ dodal kouč.

Hned pětici textů věnuje čtvrtečnímu utkání skotský deník The Scotsman, který Kúdelovo vyjádření označuje za „bizarní“. „Glen Kamara krátce po incidentu křičel ‚rasistický, rasistický‘. Nevíme, co přesně se stalo, ale pokud tomu tak bylo, je třeba to vyšetřit, protože ve fotbale podobné věci nemají své místo,“ cituje deník bývalého obránce Rangers a experta stanice BT Sport Alana Huttona. Podle něj si Kamara na rasistickou poznámku stěžoval u delegáta zápasu.

Nejde o první případ, kdy má zápas Rangers dohru i po skončení utkání. V prosinci po zápase skotské ligy s týmem Ross County vznesli Rangers obvinění směrem k záložníkovi Michaelu Gardynovi, který měl jednoho ze soupeřů, konkrétně obránce Rangers Connora Goldsona, „sprostě urazit a použít při tom homofobní výraz“. Jenže televizní mikrofony ani rozhodčí nic z toho nezachytili, a klub tak proti svému fotbalistovi podle The Scotsman nepodnikl žádné další kroky.

Reklama

Související témata:

Doporučované