Hlavní obsah

V OKD začalo plošné testování zaměstnanců, opět dojde i na Darkov

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Oproti včera zveřejněným plánům se bude opět testovat i na Dole Darkov.

Reklama

Ve společnosti OKD dnes ráno začalo plošné testování zaměstnanců na covid-19. Testováni jsou zatím pracovníci Dolu ČSM Sever a Dolu ČSA.

Článek

„V dalších dnech se bude testovat i v areálu Dolu Darkov,“ řekla mluvčí OKD Naďa Chattová. V OKD pracuje asi 8 400 lidí.

Testování, které potrvá několik dnů, nařídila Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě. Logisticky ho zajišťuje tým, ve kterém jsou desítky zaměstnanců OKD a také zdravotníků z Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj.

Hygienici OKD předali 8 000 rychlotestů, všichni pracovníci dolů mají být otestováni do konce června. „Bude se jednat o organizované testování. Zaměstnanec přijde v konkrétní den a hodinu, pokud bude negativní, bude pokračovat v práci. Pokud by test byl pozitivní, bude pak odeslán na PCR test,“ uvedl ředitel provozu OKD David Hájek.

Karvinou netrápí jen nákaza.

Chattová potvrdila, že dnes budou odebrány vzorky prvním zhruba 550 lidem. „Celkem budou vytvořena tři odběrová místa. Dnes na Dole ČSM Sever, na Dole ČSA a následně na Dole Darkov,“ uvedla Chattová.

Právě Důl Darkov je jediným ohniskem nákazy v Moravskoslezském kraji. V souvislosti s ním hygienici evidují 495 nakažených. Mezi nimi je mimo jiné 321 zaměstnanců dolu a 159 jejich příbuzných.

Těžba uhlí je zastavena jen na Dole Darkov, zbývající tři doly jsou omezeny pouze zkrácením pracovní doby o jednu hodinu a změnou systému ze čtyřsměnného na třísměnný tak, aby se směny mezi sebou nepotkávaly.

Reklama

Doporučované