Hlavní obsah

V okolí prezidenta údajně vzniká plán, jak udržet Zemana v úřadu

Foto: hrad.cz

Druhá inaugurace Miloše Zemana. Jeho okolí nyní údajně vymýšlí plán, jak jej v prezidentském úřadu udržet.

Reklama

Dočasné omezení pravomocí ale zachování funkce s tím, že by se prezidentovi v budoucnu kompetence vrátily. I to údajně zvažuje okolí Miloše Zemana.

Článek

Jaký je zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana, je kvůli mlčení prezidentské kanceláře neustále předmětem spekulací. Média už zkraje minulého týdne zveřejnila důvody, proč leží Miloš Zeman na akutním oddělení lůžkové péče v nemocnici a co je příčinou jeho vážného zdravotního stavu. Otázkou ale stále je, zda je nebo bude schopen vykonávat prezidentský úřad.

Nyní server Lidovky.cz přišel s informací, že v okolí prezidenta vzniká i plán, jak Miloše Zemana udržet v úřadu i za cenu dočasného omezení pravomocí hlavy státu.

„Zvažují i to, že by Zeman řekl, že není schopný kvůli léčbě nyní rozhodovat. Byl by to politicky silný signál. Předběhl by tím totiž Sněmovnu a Senát. Nenechal by je jednat jako první,“ řekl webu Lidovky.cz zdroj obeznámený s děním v Zemanově okolí. Navíc by se mu mohly kompetence v budoucnu vrátit, pokud by nabyl dostatek sil pro jejich výkon.

Jak popsaly o víkendu Seznam Zprávy, zdravotní stav prezidenta je velmi vážný. „Je velmi unavený, jakákoli činnost ho zmáhá. Většinu dne proto spí,“ řekl Seznam Zprávám o momentálním fyzickém rozpoložení vážně nemocného prezidenta zdroj z jeho blízkého okolí.

Podle něj nelze říci, že by prezident nebyl kvůli zdravotním potížím zatěžujícím organismus vůbec schopen myslet, problém ale je, že ho jakákoli činnost zmáhá a občas je zmatený.

„Světlé chvilky střídají chvíle zmatenosti. Kdy se mu pletou třeba lidé,“ říká zdroj.

Aktuálně jedná především Senát. Jeho předseda Miloš Vystrčil odeslal dopis do Ústřední vojenské nemocnice, v němž se dožaduje informací, zda je Miloš Zeman schopen vykonávat funkci. Informací, kterých se mu od prezidentské kanceláře nedostává. Dnes se pak sejde stálá ústavní komise Senátu. Její členové chtějí probírat aktivaci článku 66 ústavy, který hovoří o omezení pravomocí hlavy státu. K tomu je nutný souhlas obou komor parlamentu.

Prezident aktuálně nemusí jednat až do 8. listopadu, kdy se poprvé sejde nová Sněmovna. Až po jejím ustavení do jeho rukou skládá demisi vláda a přichází na řadu prezident, který pověřuje nového premiéra sestavením vlády.

Za vhodnou možnost, jak předběhnout Sněmovnu a Senát, považují případný Zemanův tah s žádostí o dočasné zproštění pravomocí zástupci silových složek. „Myslím, že je to reálné a nevyhnutelné. Tohle by bylo pro Zemana ještě milosrdné, i když asi stejně trvalé,“ řekl Lidovým novinám pod podmínkou anonymity vysoce postavený důstojník z bezpečnostní komunity. Kancléř Vratislav Mynář, který oznámil, že tento týden předstoupí „po dohodě s rodinou“ s novými informacemi, pro list na zjištění nereagoval.

Podle ústavních právníků by s postupem – tedy dobrovolným přiznáním dočasné neschopnosti vykonávat úřad – musely stejně jako při aktivaci článku 66 souhlasit obě komory parlamentu.

Reklama

Doporučované