Hlavní obsah

V Olomouci začala sbírka Vánoční hvězda na pomoc nemocným dětem

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Na řadě míst v Olomouci, ale i po celé republice, začala tento týden charitativní sbírka s názvem Vánoční hvězda určená na pomoc onkologicky nemocným dětem.

Článek

Lidé do ní mohou přispět zakoupením symbolu Vánoc, pryšců nádherných. Letos sbírku ovlivnila pandemie, méně je především objednávek ze škol. I z tohoto důvodu je připraveno květin o něco méně, olomoučtí floristé jich pro tyto účely vypěstovali přes 40.000. ČTK to dnes řekla ředitelka pořádajícího sdružení Šance Herta Mihálová.

„Letos počítáme s tím, že pandemie zasáhne i do výtěžku sbírky. Celou akci jsme rozbíhali v září, kdy jsme vůbec nevěděli, jaká bude situace. Nemohli jsme ani floristům slíbit, kolik kusů prodáme, proto jsme museli omezit i počet vánočních hvězd. Šlo nám ale o to udržet tradici těch 23 let a chtěli jsme zároveň i poděkovat všem covidovým oddělením ve Fakultní nemocnici Olomouc,“ řekla dnes ČTK Herta Mihálová. Květinu díky sbírce lidí tak dostanou jako poděkování všichni zdravotníci.

Tradiční charitativní akce na podporu malých pacientů Dětské kliniky Fakultní nemocnice Olomouc potrvá do 12. prosince. Květiny lze koupit nejen v Olomouci, ale také v řadě dalších měst na Moravě i v Čechách. Jako v minulých letech přitom sdružení Šance výtěžek využije především na humanizaci nemocničního prostředí, na nákup nadstandardního vybavení a zdravotnických potřeb, na finanční a sociální pomoc rodinám či na financování rekondičních pobytů pro malé pacienty po léčbě. V Olomouckém kraji lze květinu zakoupit v Olomouci, Prostějově, Přerově a Zábřehu, místa jsou zveřejněna na Facebooku sdružení.

Vánoční květiny si ve sbírce nekupují jen jednotlivci, ale i organizace. Mezi největší odběratele patří tradičně základní školy, právě kvůli jejich uzavření se letos řada objednávek neuskuteční. „Řada škol se bála letos do akce jít, ředitelé nevěděli, jak to proběhne a jak to budou moci zorganizovat,“ uvedla Mihálová. Doplnila, že nejvíc objednávek je letos z firem. Pandemie změnila i koncepci prodeje - květiny se letos nebudou prodávat v nákupních centrech či v galeriích, jak bylo zvykem. Na určených místech se budou prodávat formou výdejového okénka.

Loni se ve sbírce prodalo 64.371 kusů vánočních hvězd, výtěžek činil 3,2 milionů korun. Vánoční hvězdu organizátoři rozvezli do 155 měst a obcí, do akce se zapojilo 568 dobrovolníků. Výtěžek ze sbírky každoročně stoupá. První ročník v roce 1998 vynesl 58.700 korun.

Reklama

Doporučované