Hlavní obsah

V Olomouci začalo AFO, láká na něj i virtuální instalace u Muzea umění

Foto: Getty Images

Olomouc.

Reklama

V Olomouci začal mezinárodní festival dokumentárních filmů Academia film Olomouc (AFO). Divákům v on-line prostoru nabídne přes sto dokumentárních filmů, rozhovory s osobnostmi z Česka i zahraničí i osm koncertů.

Článek

V sekci s názvem Představ si fakta se festival propojil s Muzeem umění a jeho letošní největší výstavní akcí trienále současného středoevropského umění Universum. Na přehlídku ode dneška zve i speciální instalace na třicetimetrové ohradě muzea. Festival se již podruhé odehraje ve virtuálním prostoru.

Program AFO je rozdělen na dvě linie. První je filmová, kde se utkávají ty nejlepší popularizační dokumenty z posledních dvou let. Druhou jsou dramaturgické oblouky nesoutěžních sekcí, kde se AFO prostřednictvím filmů, přednášek, ale i videoher, literatury či výstav snaží představit a pomocí vědy vysvětlit naléhavé společenské fenomény. „Letos se věnujeme tématu vizualizace dat a jejich využití ve vědě i umění, které zastřešuje sekce Představ si fakta,“ uvedl ředitel AFO Jakub Ráliš.

Na zájemce o tuto část festivalu čekají čtyři dokumentární snímky. Sekce představí i tři videoperformance, které rámuje rozhovor s australským digitálním umělcem Andym Thomasem, autorem Visual Sounds of Amazon. A součástí je také průprava v tvorbě grafů a vizualizací ze surových dat s datovou žurnalistkou Kristinou Zákopčanovou. Sekce částečně vystoupí i do reálného světa, a to prostřednictvím ohrady Muzea umění. Zdobí ji interaktivní instalace na pomezí vědy a umění, kterou vytvořil grafik AFO Matěj Vázal. „Pouhým okem je čitelná pouze polovina vizuálního zážitku. Celý obsah získá zvídavý divák teprve díky rozšířené realitě. Musí si stáhnout do telefonu aplikaci Artivive a potom namíří čočku fotoaparátu na bubliny na zdi,“ uvedli pořadatelé. Zájemcům se tak zobrazí kurátorský výběr vědeckých projektů a uměleckých děl na téma vizualizace.

Ohrada se zároveň stane mostem pro vstup do nového světa - rozšířená realita totiž slouží mimo jiné pro vizualizaci chystaného Středoevropského fóra Olomouc (SEFO) a podle pořadatelů se tak promění ve venkovní galerii AFO-SEFO, která bude v provozu 24 hodin denně, sedm dní v týdnu.

Do letošního ročníku AFO se přihlásilo přes 3000 snímků z celého světa. I s doprovodnými tematickými sekcemi festival nabídne ke stovce dokumentárních filmů zaměřených na vědu. Chybět mezi nimi nebudou například snímky věnující se robotům a umělé inteligenci, ale i příběhy ze světa zvířat či o životě na planetě zachycující témata požárů v Austrálii, tajících ledovců i budoucnosti energetiky. Celý on-line program je dostupnýzdarma ode dneška do 11. května na www.watchandknow.cz. Loni on-line festival navštívilo 12.000 návštěvníků.

Reklama

Doporučované