Hlavní obsah

Bez dotyku. Olomouc postaví chytré toalety nejen pro pandemickou dobu

Foto: město Olomouc

Jeden z příkladů, jak by mohly toalety vypadat.

Reklama

Moderní veřejné toalety, které budou vybaveny čidly a bezdotykovou technologií, plánuje vybudovat olomoucká radnice na místě starých záchodků v Čechových sadech.

Článek

„Chceme nahradit starou nefunkční budovu veřejných toalet v Čechových sadech funkčními toaletami. Toto řešení bude výrazně levnější než rekonstrukce stávající zchátralé budovy,“ uvedl primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Smart toalety běžně disponují bezdotykovými dávkovači, zásobníky i čidly stavu vody. Vstup na ně je možný elektronickou cestou, to je prostřednictvím platební karty, pomocí SMS nebo QR kódu. Vzhled chytrých toalet může být originální nebo decentní, aby zvolený design vizuálně nerušil okolní prostředí.

„Protože je park kulturní památkou, bude se řešením zabývat útvar hlavního architekta, komise pro architekturu i odbor památkové péče. O provoz by se po instalaci postaralo Výstaviště Flora,“ objasnil primátor Žbánek.

Půjde o mobilní stavbu, která disponuje lepším vybavením než běžné veřejné toalety, odolá útokům vandalů a pro její instalaci není zapotřebí stavební povolení. „Zpracování dokumentace pro demolici stávajícího WC jsme už zadali. Současné s tím jsme objednali i zpracování dokumentace pro územní souhlas na osazení smart toalet, a to včetně přípojek vody a kanalizace,“ popsal záměr investiční náměstek primátora Martin Major (ODS).

Stará budova veřejných toalet by z parku mohla zmizet na jaře a nové toalety by mohly být návštěvníkům parku k dispozici v létě příštího roku.

Stará budova veřejných toalet by z parku nedaleko centra Olomouce mohla podle primátora zmizet příští rok na jaře. Nové toalety vybavené moderní technologií plánuje město zprovoznit v létě.

Reklama

Související témata:

Doporučované