Hlavní obsah

V Ostravě se chystá modernizace frekventované zastávky Kotva

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V ostravské městské části Jih se chystá modernizace frekventované zastávky Kotva a tramvajové trati. Rekonstrukce naváže na dokončenou opravu Výškovických mostů, která by měla být hotova v polovině května.

Článek

Novináře o tom dnes informovala mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

Stavbaři zrekonstruují křižovatku ulic Výškovická a Čujkovova, nástupiště a také 980 metrů tramvajové trati. Opravy začnou v červenci. Město zatím vybralo dodavatele pro rekonstrukci křižovatky a zastávek. Úpravy budou stát 71,2 milionu korun. Do soutěže se přihlásilo šest firem. Dodavatel na úpravu tramvajové trati, se kterou se počítá od srpna do listopadu, se zatím hledá. Předpokládané náklady jsou 116,5 milionu korun. Díky úpravám by trať měla mít delší životnost, nižší hlučnost i vibrace.

Součástí přestavby křižovatky bude rekonstrukce tramvajových nástupišť v obou směrech, autobusových zastávek příměstské dopravy i světelné signalizace. Křižovatka ulic Čujkovova a Výškovická se rozšíří o samostatné levé odbočovací pruhy. Do křižovatky se začlení také stezka pro cyklisty a pěší.

Obě tramvajová nástupiště budou bezbariérová a nástupiště ve směru na Výškovice bude rozšířeno a posunuto blíže ke křižovatce. Rekonstrukce by měla být hotova do 32 týdnů od předání staveniště. V době oprav bude průjezd lokalitou možný v obou směrech v jednom jízdním pruhu. Tramvaje v září a říjnu nahradí autobusy.

„Jde o koordinaci dvou stavebních akcí, které mají dva investory - město a dopravní podnik, realizovány ale budou v jednom časovém období. Přesné informace o řešení dopravy po dobu rekonstrukce zveřejníme před zahájením stavby na konci května,“ uvedla náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová (ANO).

Investicím města předcházela rekonstrukce Výškovických mostů, která byla nezbytná kvůli jejich špatnému technickému stavu. Začala v dubnu 2018 a nyní končí. V téměř půlkilometrovém úseku byly sneseny čtyři původní mostní objekty. Postaveno je šest nových, z toho čtyři mosty silniční, dva pro každý směr, a mezi nimi dva mosty tramvajové. Vlastníkem silničních mostů je Moravskoslezský kraj, vlastníkem tramvajových mostů Dopravní podnik Ostrava. Oprava Výškovických mostů přijde celkově na 393 milionů korun.

Reklama

Doporučované