Hlavní obsah

V ostravském zemědělském muzeu bude vinařský lis z roku 1841

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Národní zemědělské muzeum získalo do svých sbírek vzácný vinařský lis z roku 1841. K vidění bude v nedávno otevřené pobočce muzea v ostravských Dolních Vítkovicích. ČTK to řekla mluvčí muzea Jitka Taussiková.

Článek

Lis se bude i nadále využívat k lisování vína.

Téměř 180 let starý kládový lis muzeum získalo ze Znojemska. „Jedná se o jeden z posledních kládových lisů dochovaných v původní podobě i místě svého vzniku,“ řekla. Lis je pět metrů dlouhý, tři metry vysoký a 2,6 tuny vážící. Do ostravské expozice už byl převezen. Čeká jej restaurování do funkční podoby. „Poté bude příležitostně využíván k lisování vína během muzejních akcí, například během vinobraní,“ doplnila.

Kládový lis pochází z oblasti oleksovičských sklepů u obce Slup a byl vyroben v roce 1841, roku 1891 byl renovován. Původními majiteli byli Thomas a Johana Bauerovi. Poslední majitel jej získal jako dědictví po rodičích. Jeho prarodiče přišli do blízké obce Jaroslavice po druhé světové válce při osídlování pohraničí a sklep s lisem byl součástí jejich přídělu. Kládové lisy se používaly zejména na Znojemsku, vřetenové v západní části jižní Moravy.

Národní zemědělské muzeum do této chvíle takový typ lisu nemělo, vlastní pouze lisy vřetenové a kládový lis určený na ovoce. „Jsme velice rádi, že se muzeu podařilo lis získat. Kládové lisy se vyskytují už jen zcela výjimečně, většina jich je zničená, prodána v předchozích desetiletích jiným vlastníkům nebo je mají jihomoravské obce, které je většinou vystavují na návsích,“ řekla kurátorka Národního zemědělského muzea ve Valticích Kamila Svobodová.

Reklama

Doporučované