Hlavní obsah

V Pákistánu se 14. února s láskou nepočítá. Země odrazuje média před veřejnou propagací svátku svatého Valentýna

Pákistán odrazuje média před veřejnou propagací svátku zamilovaných. Video: AP

 

Reklama

V Pákistánu je od roku 2017 zakázané jakkoli slavit svátek zamilovaných neboli svatého Valentýna. Odpůrci pořádají antivalentýnské demonstrace. Podle nich je svátek v rozporu s islámským náboženstvím a nectí tradice muslimů.

Článek

Lidé z nejrůznějších koutů světa tradičně slaví 14. února jako svátek svatého Valentýna. To se ale netýká Pákistánu. Veřejně v tento den oslavovat lásku je v zemi od minulého roku zakázané. Uvedla to agentura AFP. Pákistánský komunikační dozorový úřad nyní varuje místní média. Upozorňuje je, aby svátek svatého Valentýna nepropagovala.

Svátek svatého Valentýna vyvolává v Pákistánu každoročně odlišné reakce. Mezi mladými je populární. Ti si rádi předávají čokolády, přáníčka a další dárky. Podle odpůrců je však svátek produktem Západu a v rozporu s islámem a proti jeho oslavám pořádají i protivalentýnské kampaně.

Pákistánský prezident Mamnún Husajn v roce 2016 vyzval studenty, aby se místo oslav svatého Valentýna soustředili spíše na svá studia. Tento svátek podle něj nemá s kulturou muslimské země nic společného.

Někteří uživatelé sociálních sítí však varování cenzurního úřadu kritizují. „Kazatelé plní nenávisti, kteří podněcují násilí ve jménu islámu, jsou zpět a pákistánský stát je v tom podporuje. Jsou snad vyznání lásky, balónky ve tvaru červených srdcí a prodejci květin hrozbou pro tuhle republiku a islám?“ napsal na svém twitterovém účtu místní novinář Ahmad Núraní.

Reklama

Doporučované