Hlavní obsah

V Pákistánu závodí buvoli, kteří mají při běhu zavázané oči

Svět bez obalu: Závody buvolů.

 

Reklama

Při netradičním druhu pákistánské zábavy musí buvoli v závodě nasbírat co nejvíce vody. To jim však komplikuje fakt, že mají zavázané oči.

Článek

Na venkově ve východozápadním Pákistánu se zachovala starobylá paštunská tradice buvolích závodů. Nejsou to ale jen tak ledajaké závody. Buvoli se závazanýma očima tu mají 8 minut na to, aby načerpali co nejvíce vody. Zvíře, které udělá okolo studny nejvíce okruhů, vyhraje.

„Dá to velkou práci k tomuto závodu buvoly připravit. Potřebují dobrou stravu a ta je velmi drahá,“ říká jeden z organizátorů a dodává: „Peníze, které jsou na jejich přípravu potřeba, by mohly nakrmit šestičlennou rodinu.“

Kvůli závodu přivážou lidé buvoly ke kolu pumpy. Organizátoři pak počítají, kolik kol každý buvol udělal. Ten, který jich udělá nejvíc, vyhrává. Je to osmiminutový závod, při kterém může buvol udělat až 120 okruhů.

Nikdo přesně neví, kdy tato tradice vzniknla. Pro místní je to druh zábavy a také společenská událost. Podobné závody probíhají v mnoha paštunských vesnicích.

Svět bez obalu: zvířata na Ukrajině.Video: Milan Šíma

Reklama

Související témata:
Buvol

Doporučované