Hlavní obsah

V pálenici v Buchlovicích očekávají slabší sezonu, ovoce je méně než loni

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V pálenici v Buchlovicích na Uherskohradišťsku očekávají slabší sezonu. Ovoce je méně než loni, navíc má nižší cukernatost a pálenky z něj tedy teče méně. Kvas je proto vhodné doslazovat cukrem.

Článek

V těchto dnech se začínají pálit kvasy z raných švestek, nadále pokračuje i pálení letního ovoce.

Za minulou sezonu zvládli v zařízení obsloužit 2100 zákazníků a vypálit 23 400 litrů absolutního lihu. Za letošní srpen a září v ní pálilo zhruba 330 lidí. „Letos si myslím, že to bude slabší. Minulý rok jsme pálili do konce února, teď zatím zapisujeme do Nového roku a uvidíme, když tak budeme natahovat podle potřeby a podle zákazníků,“ uvedl vedoucí pálenice Jan Stockmann. V okolí se podle něj letos neurodilo mnoho švestek, velmi málo bylo meruněk.

Provoz pálenice zahájila koncem července, podobně jako v předchozích letech. V Buchlovicích je totiž velký sad višní, které si lidé na kvas s oblibou kupují. Právě višně, třešně a meruňky se v pálenici zpracovávají nejdříve, už v létě. „Potom pokračují mirabelky, špendlíky. Pálili jsme i moruše, nějaké hrušky a směsky. Dvakrát jsme pálili hrozny. Pomalu začínáme švestky,“ řekl Stockmann.

Ovoce má však podle něj letos nízkou cukernatost, která je pro výrobu pálenky zcela zásadní. „Takže pokud tam někdo nepřidá trochu cukru, aby se to vyplatilo za tu práci a za ty starosti, tak je toho alkoholu méně,“ uvedl Stockmann.

Kvas z višní z místního sadu si dnes v Buchlovicích nechával vypálit Pavel Daňhel. „Mám toho asi tak 130 až 140 kilo. Pálím to každý rok už 15 let a vždycky jsem s tím byl spokojený. Tato pálenice je na velmi dobré úrovni. Do višní se musí přidávat cukr, aby to mělo sílu a aby se vůbec něco vypálilo. Moje manželka má chemickou průmyslovku, takže ta kvas vždycky připravuje,“ řekl Daňhel. Očekával, že by z kvasu letos mohlo být přes deset litrů pálenky.

V uplynulých týdnech byla pálenice v provozu jen v úterý, čtvrtek a sobotu. Ode dneška se v ní v případě potřeby pálí denně. Otevřeno je od 6:00 do 22:00. Za den jsou pracovníci pálenice schopni zpracovat 3500 až 4000 litrů kvasu. Cena za litr absolutního alkoholu je v ní ve srovnání s minulou sezonou vyšší o 20 korun, zákazníci za něj včetně DPH zaplatí 280 korun. Podle Stockmanna se do ní promítlo zdražení vývozu výpalků na skládku a také dodávek plynu.

Pálenice v Buchlovicích zahajuje ve Zlínském kraji pravidelně sezonu jako jedna z prvních. Postupně se přidávají další. Založena byla v roce 1970. Dříve se v ní topilo uhlím, později se přešlo na plyn. V roce 2015 skončila renovace pálenice za více než milion korun. Pálenice je vybavena hlavním kotlem o objemu 330 litrů, dvěma přepalovacími kotli a kolonovým systémem o objemu 180 litrů.

Reklama

Související témata:

Doporučované