Hlavní obsah

V Památníku Lidice jsou chybné údaje o obětech nacistů

Reportáž o situaci v Památníku Lidice, který podle odbornice disponuje chybnou databází.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Památník v Lidicích uvádí nepravdivé informace o lidech, které zabili nacisté během 2. světové války. Památník Lidice podle ředitelky o problému až do našeho upozornění nevěděl a databázi chce nechat prověřit.

Článek

Letos je to 77 let od vypálení obce Lidice, v níž žilo zhruba pět set lidí. O trvalou vzpomínku na obec se stará Památník Lidice. Ten podle badatelky a také dcery poslední přeživší tragédie Ležáků Jarmily Doležalové uvádí chybné údaje o obětech nacistů.

„Mně je to velice líto. Je to mnoho let od vyhlazení Lidic a vlastně lidické oběti nemají dosud danou identitu. Jsou tam špatně jména, data narození, místa narození nebo i data úmrtí. Jsou to různé údaje,“ popisuje badatelka, v čem konkrétně je podle ní chyba.

Podle Doležalové jsou chybné údaje u desítek osob. „Mě to mrzí především z pohledu lidí, kteří obětovali svůj život. Některé jejich osudy byly dramatické a velmi smutné. Když získáváte potřebné údaje od narození po smrt, tak vám běhá mráz po zádech,“ dodává Doležalová.

Seznam má k dispozici několik případů, kdy nejsou údaje podle matriky správné. Ukázat to lze na příkladu Rozálie Šantorové, jedné z obětí nacistů. Památník Lidice uvádí, že se žena narodila v roce 1889. Podle knihy narozených je ale vidět, že se narodila o deset let dříve. Tedy v roce 1879. Potvrzuje to kniha oddaných, kde je také uvedeno, že se narodila dříve, než uvádí Památník Lidice.

Ředitelka Památníku Lidice Martina Lehmannová tvrdí, že o chybách nikdy neslyšela. Připouští, že chyby se můžou objevit, protože databáze vychází z údajů z roku 1945. „Pro Památník Lidice je to určitě zajímavý podnět, který budeme muset prozkoumat. Co se týče databází osobních údajů lidických obětí, se kterými pracujeme, tak my vycházíme z podkladů, které vznikly v roce 1945,“ reagovala Lehmannová na informace Seznamu.

Podle ředitelky se teď správnost údajů bude ověřovat. Nevylučuje, že po 2. světové válce mohlo dojít k chybám v soupisech. „Je možné, že k nějakým překlepům došlo. V případě, že zjistíme, že tu opravdu jsou rozpory oproti údajům v matrikách, budeme se snažit je opravit,“ říká o dalším postupu ředitelka Památníku Lidice.

Nacisté obec, v níž žilo zhruba pět set lidí, vypálili 10. června 1942. Důvodem byla domnělá souvislost jednoho z lidických obyvatel s atentátem na zastupujícího říšského protektora Heydricha. V Lidicích bylo zastřeleno 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře v Ravensbrücku a děti, kromě několika, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře.

Reklama

Doporučované