Hlavní obsah

V Pardubické nemocnici se nakazili pacienti i zdravotníci z kardiologie

Foto: Radek Kalhous / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Nemocnice v Pardubicích.

Reklama

Krajská nemocnice v Pardubicích oznámila, že na oddělení kardiologie se novým typem koronaviru nakazilo sedm pacientů a devět zdravotníků, z toho jeden lékař. Všichni zaměstnanci oddělení, kterých je zhruba 150, jsou v karanténě.

Článek

Základní chod oddělení to však podle ředitele nemocnice Tomáše Gottvalda neovlivní. „V tuto chvíli je na celém oddělení režim karantény, zaměstnance vyšetřujeme a bude dál vyšetřovat podle metodických doporučení. Personál, který byl v prvních vyšetřeních negativní, na oddělení pracuje, samozřejmě za dodržení opatření daných Ministerstvem zdravotnictví a krajskou hygienickou stanicí,“ uvedl Gottvald.

Oddělení podle něj jede v nouzovém systému. „Asi na polovině kapacity zajišťujeme urgentní péči, například o pacienty s akutním infarktem, běžná lůžková péče je výrazně omezená,“ dodal.

Šest pacientů se přestěhovalo na izolovaná lůžka na infekčním oddělení, jednoho nemocnice poslala do domácího léčení, stejně tak nakažené zdravotníky. Vystopování původu nákazy podle ředitele nejspíš nebude možné. „U mnoha případů to bude velmi složité, ne-li nemožné kvůli komunitnímu šíření infekce, které stoupá,“ řekl.

Nemocnice má podle něj zároveň potvrzené už i pozitivní případy u pacientů, kteří byli v Pardubicích ošetřeni s jinými problémy a nákaza se u nich projevila až později. „U těch také zjišťujeme kontakty a vyšetřujeme personál. Nákaza se bohužel šíří velmi rychle a mnoho nemocných je bezpříznakových, tudíž diagnostika je velmi problematická.“ Posledním takovým pacientem byl podle Gottvalda například člověk s akutním úrazem, který přijel do pardubické nemocnice ze Svitav a koronavirus se u něj potvrdil až následně.

Podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického (ČSSD) počet potvrzených nemocných v regionu dnes výrazně narostl. „Doposud jsme měli docela štěstí, ale dnes byl nárůst o 24 případů, z toho 16 případů na Pardubicku a jejich značná část byla právě v rámci nemocnice,“ uvedl.

Reklama

Doporučované