Hlavní obsah

V patnácti utekla do Sýrie provdat se za bojovníka IS, teď se chce vrátit domů

Britka, která utekla k IS, se chce vrátit do Velké Británie.Video: Tereza Brhelová, AP

 

Reklama

Devatenáctiletá Britka Shamima Begumová přijela v roce 2015 se svými dvěma přítelkyněmi do Sýrie, aby se připojila k takzvanému Islámskému státu (IS). Teď je v devátém měsíci těhotenství a chce se vrátit do Británie. Begumová žila v Sýrii s bojovníkem IS.

Článek

„Požádala jsem o to, abych byla provdána za anglicky mluvícího bojovníka ve věku 20 až 25 let,“ sdělila listu The Times. O deset dní později ji dali sedmadvacetiletému Nizozemci, který přestoupil na islám. Od té doby žili spolu a před čtrnácti dny uprchli z Baghúzu na irácké hranici, kde nyní bojují poslední členové IS. Její muž se vzdal syrským vojákům, Begumová je v uprchlickém táboře na severu Sýrie spolu s dalšími 39 000 lidmi.

Ačkoli viděla, jak v Rakce házejí do popelnic useknuté hlavy protivníků, nijak ji to nešokovalo. Svůj život mezi teroristy popsala jako „normální“.

„Byl to takový život, jaký ukazují na svých propagandistických videích, normální. Občas se bombarduje, ale jsou i jiné věci. Už nejsem ta patnáctiletá holčička, která utekla z Londýna. Rozhodně nelituji, že jsem sem přišla,“ říká Begumová. Setnuté hlavy patřily podle Britky lidem „zajatým na bojišti, nepřátelům islámu“.

„Myslela jsem jen na to, co by zajatci udělali muslimské ženě, kdyby měli příležitost,“ prohlásila.

Dívky, se kterými z Británie utekla, se ale zpátky nevrací. Jedna z nich, Kadiza Sultanaová zemřela při náletu v roce 2016. Kde je jiná její krajanka Amira Abaseová, Britka neví.

I když dívka stále podporuje takzvaný Islámský stát, sama řekla, že život tam se už nedal vydržet.

„Už jsem to nezvládala. Bála jsem se, že když zůstanu, tak moje nenarozené dítě zemře stejně jako moje dvě starší děti. Proto jsem z chalífátu utekla,” vysvětlila své důvody.

Její první dítě byla holčička, která zemřela ve věku jednoho roku a devíti měsíců. Pohřbená je v Baghúzu. Druhé dítě zemřelo před třemi měsíci jako osmiměsíční, údajně na nemoc způsobenou podvýživou. Do Británie ji tak láká i větší životní úroveň.

„Vím, že tam bude náležitá zdravotní péče. Udělám cokoli, co bude požadováno, abych se vrátila a žila v klidu se svým dítětem,“ sdělila.

Její žádost vzbuzuje bouřlivé reakce. „S údajnými třiadvaceti tisíci údajných sympatizantů džihádu v Británii nepotřebujeme žádné další. Shamima Begumová by měla shnít v Sýrii jako varování pro další zrádce,“ vyjádřil se na svém Twitteru britský politik David Vance.

Její mladší sestra Renu televizi ITV řekla, že je její rodina šťastná, že je Shamima v pořádku. „Víme, že se snažila dostat pryč už delší dobu. Ale na dlouho jsme s ní ztratili kontakt. Proto jsme šťastní, že je v pořádku,“ uvedla sestra dívky.

Případ tří mladých Britek vyvolal v Británii značnou pozornost a také napětí ve vztazích mezi Británií a Tureckem, které Britkám umožnilo odejít do Sýrie.

Reklama

Doporučované