Hlavní obsah

V plzeňské zoo je k vidění dvouměsíční mládě kočkodana Brazzova

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Dvouměsíční mládě africké opice kočkodana Brazzova mohou spatřit návštěvníci plzeňské zoologické zahrady.

Článek

„Mládě, jehož pohlaví zatím chovatelé neznají, žije s rodiči a s dvěma staršími sourozenci v pavilonu a na ostrově v africké části zoo vedle gueréz angolských,“ řekl mluvčí zoo Martin Vobruba. Plzeňská zoo kočkodany Brazzovy chová od roku 1981, pravidelně se zde množí od začátku 90. let. Narodily se tu už desítky mláďat a zoo je nejúspěšnější v jejich chovu v ČR.

První plzeňský chovný pár se jmenoval Ťulda a Mamka. Samec Ťulda prožil v Plzni 29 let a stal se otcem mnoha mláďat. Současná chovná samička a matka nejnovějšího mláděte, šestnáctiletá Koki, je Ťuldovou vnučkou. Jejím partnerem je třiadvacetiletý samec Kellar z Francie, který žije v Plzni 11 let.

Kočkodani jsou v Plzni průkopníky v novém stylu chovu. Jako první opice se v roce 1996 přestěhovali z klecí Tropického pavilonu na ostrov se stromy. Jejich původní ostrov nyní obývají giboni, kočkodanům patří pavilon a sousední ostrov.

Kočkodani Brazzovi jsou monogamní, žijí v párech s odrůstajícími mláďaty bez přítomnosti více dospělých nepříbuzných samic či samců. Obývají africký deštný les. „Mláďata mají oproti dospělým světlejší, olivově zelenou srst a méně výrazné oranžové a bílé skvrny srsti na hlavě a obličeji. Ty slouží v šeru pralesa ke komunikaci a teritoriálnímu chování bez použití zvuku, který by mohlo slyšet nežádoucí ucho predátora,“ dodal Vobruba. V Evropě tato zvířata chová kolem 60 zoologických zahrad, v Česku kromě Plzně i zoo v Ústí nad Labem.

Reklama

Doporučované