Hlavní obsah

V Plzeňské zoo se po osmi letech narodilo mládě kapybary

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V plzeňské zoologické zahradě se před týdnem narodilo po osmileté pauze mládě největšího hlodavce světa - jihoamerické kapybary. Zoo chová tato zvířata od roku 1997.

Článek

Loni pořídila nová mladá chovná zvířata - tři roční samice z Mnichova a samce z Košic. Chovatelé proto doufají, že ještě letos se dočkají dalších mláďat i od zbývajících samic, řekla dnes ČTK Miroslava Palacká ze zoo.

Kapybary žijí v Plzni ve společné expozici s lamami vikuňa a nandu pampovými. „Mají k dispozici velký travnatý výběh, kde se mohou celý den pást, a dva bazény. Vnitřní, který využívají i v zimním období, a velký venkovní. Kromě trávy dostávají seno a v malém množství granule a kořenovou zeleninu,“ popsala Palacká.

Do dospělosti poslední mláďata plzeňská zoo odchovala v roce 2008, dožila se pak až dvanácti let. Poslední dvě mláďata se narodila v roce 2012, ale po několika dnech uhynula.

Kapybara je hlodavec z rodu morčatovitých. Žije v okolí velkých jihoamerických řek. Jejími hlavními nepřáteli jsou anakondy, kajmani, jaguáři a lidé, kteří je často loví pro maso. Kapybary jsou přizpůsobené životu ve vodě a jejím okolí. Mezi prsty mají plovací blány, které jim pomáhají k plavání i k pohybu po měkkém bahnitém břehu.

V přírodě se kapybary živí spásáním vodních rostlin. Samci dosahují hmotnosti až kolem šedesáti kilogramů a délky více než jeden metr, v zajetí mohou vážit i 80 kilogramů a dožít se až 12 let. V jedné skupině žije samec, dvě až tři samice a mláďata. Na společném shromaždišti se ale může sejít až sto zvířat. Samice rodí jednou ročně dvě až osm mláďat. „Poslední dobou patří mezi hojné a dobře se množící druhy, v Evropě ji chová přes 230 zoo a zooparků,“ dodala Palacká.

Reklama

Doporučované