Hlavní obsah

V Plzni po policejním zákroku s donucovacími prostředky zemřel muž

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Plzni dnes brzo ráno zemřel při policejním zákroku sedmadvacetiletý muž. Policie uvedla, že ho zadržela poté, co se dobýval do jednoho domu, napadl příbuzného a poté i přivolané policisty.

Článek

Policie použila donucovací prostředky. Zajištěný nejevil známky zranění, ale po chvíli zkolaboval a nepodařilo se ho oživit ani policii, ani přivolaným záchranářům.

„Dnešního dne krátce po šesté hodině ráno vyjížděli plzeňští policisté k oznámenému případu, kdy se měl mladý muž domáhat vstupu do obydlí svého rodinného příslušníka, kterého následně i napadl. Po příjezdu policistů na místo se muž choval agresivně a následně zaútočil i na policisty,“ uvedla na policejním webu Pavla Burešová. „Ti po zákonných výzvách, na které muž nereagoval, použili donucovací prostředky a muže omezili na osobní svobodě. Zajištěný nejevil žádné známky zranění, ale po chvíli zkolaboval, a proto mu policisté poskytli okamžitě první pomoc. V resuscitaci pokračovali následně na místo přivolaní záchranáři, ale 27letého muže se bohužel zachránit nepodařilo. Okolnostmi tohoto případu se zabývají kriminalisté a bližší informace v tuto chvíli poskytovat nebudeme.“

Okolnostmi případu se zabývají kriminalisté. Policejní mluvčí neupřesnila, jaké donucovací prostředky policie použila.

Letos to není v Česku první případ, kdy při policejním zásahu nebo po něm někdo zemřel. Policisté 19. června zasahovali v Teplicích kvůli potyčce dvou mužů, kteří rovněž poškozovali cizí auta. Šestačtyřicetiletý muž poté zemřel v sanitce. Následně se konalo několik demonstrací, vyšetření události žádala řada tuzemských i zahraničních organizací. Tento týden policie zveřejnila závěry pitevní zprávy, podle níž mezi zákrokem policistů a úmrtím muže není souvislost a smrt muže přímo souvisela s intoxikací pervitinem.

Amatérské záběry teplického incidentu.Video: facebook.com

Po potyčce a následném zásahu strážníků v Březnici na Příbramsku zemřel letos v srpnu čtyřiadvacetiletý muž. Policie v září oznámila, že podle soudního lékaře byl příčinou úmrtí otok mozku způsobený úrazem. Mechanismus vzniku zranění je předmětem dalšího znaleckého zkoumání. Tragické události předcházelo podle policie fyzické napadení mezi čtyřmi lidmi. K potyčce byli přivoláni strážníci, kteří při zásahu použili slzotvorný prostředek. Mladík upadl do bezvědomí a později v nemocnici zemřel.

Reklama

Související témata:
Donucovací prostředky

Doporučované