Hlavní obsah

Tanečnice z Lúčnice? To byly divoké roky a bujaré večírky. Už je to pryč

Rozhovor se zpěvákem Jožo Rážem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Naráží na svou přímočarost každý den. Ale nemůže konat jinak. „ Rozhádal bych se sám se sebou“, vysvětluje podstatu svého založení v rozhovoru.

Článek

Základ slušného a čestného chování získal v rodině. Miloval své rodiče, ctil je. Ač byla jeho rodina katolické víry, on sám se považuje spíše za zenbudhistu. „ V neděli jsme chodili do kostela, což jsem nesnášel, ale v boha věřím. A jsem rád, že věřím v boha, protože bez víry je život bohovsky těžký.“ Má svou teorii o nápravě světa. Považuje za základ začít u sebe. Věří v to, že příští generaci, pokud ji zase sami nezkazíme, by se mohlo podařit vykročit správným směrem. On sám zásadní změnu ve své osobnosti prodělat nemusel. Je stále stejný, ctí stejné zásady, ale snaží se být lepším a lepším člověkem.

„Jsem mistr světa v nicnedělání“, říká Jožo Ráž, a zálibně předpovídá svůj ústup z pódií po letošním turné Elánu

Video: Seznam Zprávy

Muzika se v jeho životě objevila ještě na základní škole. Do Elánu vstoupil jen proto, že měl ve škole dobré výsledky a rodiče mu dovolili věnovat se koníčku. Do té doby hrál v „lidušce“ na klavír. V kapele se chopil basy a zpěvu. To mu zůstalo dodnes. Přesto už během hraní s kapelou vystudoval vysokou školu a rovnou psychologii. Nikdy se jí nevěnoval. V osobním životě její základy ale intuitivně používá.

Lidi odhadne, ale zkušenosti má špatné. Ze své doby podnikání si neodnesl nic dobrého. Jeho důvěra v přátele ho připravila o milionové částky. Do své blízkosti pustí pramálo lidí. Je mu dobře samotnému. Na bujaré večírky a divoké roky nezapomněl, ale zpět by ty doby nechtěl. Mimochodem svědectví právě téhle doby je v hitu Tanečnice z Lúčnice. Ze slavného souboru totiž pochází Jožova žena. Tam se pilo strašlivě… U mě v bytě 70 lidí na večírku, ráno utržené umyvadlo a v koupelně všechno plavalo…“

Své vášně krotil za volantem. Získal mistrovský titul v závodech Ford Fiesta. Dodnes má v očích jiskry, když vzpomíná na riskantní vjezd do šikany s nohou na plynu. Kdo z koho. To Joža baví. Zbytečně ale neriskuje. Dnes už nepotřebuje soutěžit. S jeho těžkou nehodou na motocyklu před mnoha lety to ale nesouvisí. Nemá na ni pražádné negativní vzpomínky. „ Jedu ze studia, kde jsem mixoval hit Voda, čo ma drží nad vodou, a najednou tma a za dva měsíce se vzbudím, jsem polámanej a dva roky se učím chodit.“ Žádné světlo na konci tunelu ale neviděl. Jen černou tmu. Sotva byl schopen stát na nohách, vrátil se na pódia.

„Když zpívám, vyjadřuju všechno, co cítím, a co o životě vím. Dávám lidem všechno to dobré, co jim můžu dát, a oni mi taky dají něco…Ta výměna je geniální, z toho žiju.“

Celý pořad Intimní zpovědi si pusťte ve videu v úvodu článku. Televizní premiéry pořadu nepropásněte každé úterý od 20:30.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované