Hlavní obsah
Online

Chorvatsko částečně otevřelo hranice pro Čechy

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové nákazy v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- V Česku dosud s koronavirem zemřelo 282 lidí. Laboratoře v pondělí potvrdily 53 nových případů nákazy, aktuálně je v Česku 3051 nakažených. Vyléčilo se 4865 nakažených.

- Lidé budou moci od 25. května chodit venku za určitých podmínek bez roušky. Schválila to v pondělí vláda. Nutné bude udržovat rozestupy nad dva metry. Kompletní přehled nových změn jsme pro vás shrnuli zde.

- Od úterý platí výjimka v nošení roušek pro pacienty a zdravotníky v odůvodněných případech. Týká se to například logopedů. Roušku také nemusí mít za určitých podmínek studenti u zkoušek.

  • Senátní výbor chce upravit zdroj peněz pro výplatu příspěvku OSVČ

    Senátní hospodářský výbor chce, aby stát získával peníze na výplatu jednorázového příspěvku 500 korun osobám samostatně výdělečně činným z jiného zdroje. Současný způsob, kdy stát peníze získává z výnosů daně z příjmů zaměstnanců, údajně poškozuje obce a kraje. Výbor na svém dnešním jednání doporučil změnit zdroj financování v novele, která rozšiřuje výplatu tohoto takzvaného kompenzačního bonusu i na společníky malých společností s ručením omezeným. O příspěvek mohou dosud žádat hlavně OSVČ, které ekonomicky poškodila epidemie koronaviru.

  • Země živitelka letos nebude

    Výstaviště České Budějovice odložilo kvůli omezením spjatým s koronavirem mezinárodní agrosalon Země živitelka na příští rok. Ztráta v tržbách bude 50 milionů korun. Původní termín byl letos 27. srpna až 1. září, nový je 26. až 31. srpna 2021. Z dalších letošních akcí, které muselo výstaviště kvůli pandemii zrušit, bude mít letos ztrátu na tržbách 20 milionů korun. ČTK to dnes řekl předseda představenstva Výstaviště Mojmír Severin.

  • Maďar: Vznikne škála pro hodnocení epidemie v regionech

    Vznikne desetibodová škála, podle které bude možné hodnotit stav epidemie covid-19 v jednotlivých regionech. V České televizi to dnes uvedl epidemiolog Rastislav Maďar, který je koordinátorem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro uvolňování opatření přijatých proti šíření epidemie. Připravuje ji Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) a má usnadnit srozumitelnost přijímaných či uvolňovaných opatření vůči veřejnosti. Podrobnosti ministerstvo teprve představí.

  • O ošetřovné kvůli zavřeným školám požádalo 197 800 zaměstnanců

    O ošetřovné kvůli zavřeným školám požádalo dosud 197 820 zaměstnanců a zaměstnankyň. Údaje dnes zveřejnilo Ministerstvo práce. Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) uvedla, že by nárok na tuto podporu po otevření školských zařízení mohlo rodičům zajistit doplnění úpravy do zákona o odkladu sociálních odvodů, o němž by ve středu měla jednat Sněmovna. Podobný záměr v dolní komoře už před týdnem neuspěl.

  • Pošta: Zásilky do USA mohou jít déle než měsíc

    Kvůli nedostatku leteckých spojů v souvislosti s epidemií koronaviru může v současnosti trvat doručení poštovní zásilky z Česka do USA a dalších zemí i více než měsíc. Může se i stát, že zásilky zůstanou v Praze několik týdnů, než se dostanou do letadla. Problémy mohou nastat i při doručování do Česka.

  • Průzkum: Termokamery fungují spolehlivě pouze uvnitř

    Termokamery, které některé nemocnice nebo další instituce instalovaly na měření teploty k odhalení nákazy covid-19, fungují podle průzkumu největší české bezpečnostní agentury Securitas ČR spolehlivě pouze uvnitř. Ceny se mohou lišit i desetinásobně, uvedla dnes společnost v tiskové zprávě. Zpočátku epidemie byla právě horečka jedním z hlavních faktorů, podle kterých lékaři usuzovali, že by člověk mohl být nakažený novým typem koronaviru. Dalšími příznaky jsou suchý kašel nebo dušnost, někteří lidé ale nemoc prožijí i bez nich.

  • Šéf České spořitelny podpoří samoživitelky. Inspiraci našel na Seznamu

    Šéf České spořitelny se rozhodl bojovat s téměř nulovou podporou a pomocí v reakci na článek Seznam Zpráv, který se věnoval dopadům koronaviru na sociálně slabé matky samoživitelky. Z článku je zřejmé, že právě samoživitelky často pracují na zkrácené úvazky a kvůli bezpečnostním opatřením nyní musí životní náklady pokrývat pouze minimálním příjmem. Jejich dluhy pak narůstají. Více v článku Karolíny Štukové.

  • Praha od sebe oddělí křesla v zastupitelském sále plexisklem

    Pražský magistrát nechá kvůli koronaviru upravit zastupitelský sál. Všechna křesla budou od sebe oddělena plexisklem. Úpravu chystá úřad už na příští zasedání zastupitelů v druhé polovině května. Hlavní budova na Mariánském náměstí zůstává do odvolání pro veřejnost uzavřena. Magistrát zaznamenal v posledních měsících několik zaměstnanců nakažených covid-19, další desítky byly nějaký čas v karanténě. Úřad má asi 2000 zaměstnanců, přijal řadu opatření a omezil provoz v budovách.

  • Výbor doporučil Senátu schválit odklad vracení vstupného na kulturní akce

    Pořadatelé zrušených kulturních akcí zřejmě budou moci odložit vrácení peněz za uhrazené vstupné. Lidé budou moci organizátory požádat o poukaz na náhradní nebo odloženou akci. Předpokládá to vládní návrh zákona, který by měl Senát podle dnešního doporučení garančního výboru na středeční schůzi pléna schválit. Předloha má zmírnit dopady koronavirové krize na kulturu. Na odklad vrácení platby za vstupné by měla platit takzvaná ochranná doba do konce října příštího roku.

  • EGAP eviduje přes 20 rozpracovaných žádostí u programu COVID Plus

    O záruky pro velké firmy zasažené v souvislosti s koronavirem v programu COVID Plus se zajímá téměř desítka komerčních bank. V programu za úvěry ručí Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP). Ve svém online systému nyní eviduje přes 20 rozpracovaných žádostí. Příjem žádostí EGAP spustil 5. května, na záruky jsou vyčleněny čtyři miliardy korun. Firmy s více než 250 zaměstnanci a minimálně pětinovým podílem vývozu na loňských tržbách, včetně výrobních dodávek pro jiného exportéra, mohou získat půjčky od pěti milionů do dvou miliard korun. Maximální výše úvěru odpovídá 25 procentům ročního obratu společnosti.

  • Zlínský kraj nakoupil pro školy ochranné prostředky za milion korun

    Zlínský kraj nakoupil ochranné prostředky a dezinfekci do škol zřizovaných krajem za asi milion korun. Od pondělí se vzhledem k uvolňování opatření souvisejících s epidemií koronaviru mohli do škol vrátit maturanti i žáci devátých tříd základních škol. „V tomto roce bude končit studium maturitní zkouškou 4246 žáků a předpokládáme, že téměř všichni nastoupili ke konzultacím,“ uvedl hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Školy v kraji by podle něj měly být ochrannými prostředky a dezinfekcí vybaveny. Milion korun podle něj na nákup stačil.

  • Brno má k dispozici 750 milionů, dá je na dopravu i dopady koronaviru

    Brno v loňském roce hospodařilo s příjmy 14,140 miliardy korun a výdaji 14,174 miliardy korun. Závěrečný účet města dnes schválili zastupitelé. Původně se plánoval schodek přes dvě miliardy. Podle primátorky Brna Markéty Vaňkové (ODS) má město kolem 750 milionů ve volných zdrojích. Peníze poslouží na projekty města a dopravního podniku a výkupy pozemků. Zbylé peníze Brno použije na dopady způsobené koronavirem.

  • Navzdory omezení pohybu mírně přibylo nakažených od klíšťat

    Navzdory omezení pohybu kvůli pandemii covid-19 meziročně mírně přibylo nakažených klíšťovou encefalitidou. Do konce dubna onemocnělo podle dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ) 16 lidí, loni za první čtyři měsíce roku o jednoho méně. Za celý rok bylo loni nemocných 774, což bylo nejvíc za posledních osm let a nejvíc v EU.

  • Autobusy a vlaky začnou ve Zlínském kraji jezdit standardně

    Linkové autobusy a vlaky, které si objednává Zlínský kraj, začnou od 25. května jezdit podle standardních jízdních řádů. Opatření mimo jiné souvisí s nepovinným návratem žáků prvního stupně do základních škol. „Přecházíme na standardní jízdní řád, takže se rodiče nemusejí bát, že by jejich děti nedojely či neměly jak jet do školy. Takže je tam mohou posílat,“ řekl při online tiskové konferenci hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

  • V Moravskoslezském kraji končí armádní medici

    Moravskoslezští hygienici ve čtvrtek ukončí spolupráci s armádními mediky, kteří v regionu pomáhali se zaváděním chytré karantény. V kraji od 9. dubna působilo šest studentů. Hygienikům výrazně pomohli nejen při vyhledávání kontaktů nakažených koronavirem, ale byli i potřebnou personální posilou. „Úkolem armádních mediků bylo spolupracovat s hygieniky v době boje proti šíření koronavirové infekce na zavádění projektu chytré karantény,“ řekla krajská hygienička Pavla Svrčinová.

  • Útraty v kamenných obchodech se v karanténě často propadly k nule

    Útraty zákazníků v kamenných obchodech se podle údajů o platbách kartou v době karantény v mnoha odvětvích propadly na nulu. Výrazné ztráty zatím nevyrovnala ani větší ochota lidí nakupovat online. Největší ránu utržil zábavní průmysl, který zaznamenal mezi první a druhou březnovou sobotou 98procentní propad v útratách, vyplývá z dat poskytovatele platebních technologií Global Payments.

  • Příměstská doprava kolem Prahy se vrátí do normálního režimu

    Příměstská doprava mezi Středočeským krajem a Prahou se vrátí do běžného režimu od začátku příštího týdne, autobusy zajišťující dopravu do škol již od středy 13. května. Informoval o tom Filip Drápal, mluvčí organizace Ropid, která má na starosti hromadnou dopravu v metropoli. Od pondělí to bude znamenat zkrácení intervalů příměstských vlaků, obnovení spoje z Roztok do Hostivaře a úpravy provozu dalších linek do Středočeského kraje.

  • Ústecký kraj připraví zásobu prostředků po 17. květnu

    Ústecký kraj připraví zásobu ochranných prostředků pro potřebu po ukončení nouzového stavu. Od začátku epidemie koronaviru rozdělil 7,5 milionu kusů roušek, rukavic, respirátorů a dalších věcí, což na pokrytí potřeb organizací v kraji postačilo. Většinu dostal kraj od státu, další dodávky až na ohlášenou výjimku pro zdravotnictví od státu nečeká. „Číslo (7,5 milionu) můžeme označit za dostačující pro Ústecký kraj, byť náběh byl pomalý a pomůcky nejdřív nebyly,“ uvedl mluvčí kraje Martin Volf. V neděli 17. května končí nouzový stav. Kdo potřebuje ochranné prostředky, si je musí nyní podle kraje opatřit sám.

Reklama

Hlavní zprávy