Hlavní obsah

Přehledně: Po velkém rozvolnění vláda přišla s dalšími změnami

Foto: Profimedia.cz

Vláda se na pravidelné schůzi sešla v pondělí ve 14 hodin.

Reklama

Kabinet rozhodl o dalším nošení roušek a ponechal otevírací dobu pro seniory. Odloží se i příprava státního rozpočtu. Co naopak zůstává nevyjasněné, je budoucnost hromadných akcí a ošetřovné pro nejmenší.

Článek

Nouzový stav končí 18. května, ale některá mimořádná opatření vlády kvůli koronaviru budou platit i dál. Skončí nejdřív 25. května, kdy je v plánu zatím poslední uvolňovací fáze.

Aby všechna opatření vlády mohla platit beze změny, přijal v pondělí kabinet několik legislativních úprav. Řešil se ale i odklad státního rozpočtu na rok 2021, další povinné nošení roušek anebo vyhrazená doba nákupů pro seniory.

O některých věcech naopak ministři zatím nerozhodli, a další debatu odložili na příští týden. Je to třeba budoucnost akcí pro maximálně 500 účastníků anebo vyplácení ošetřovného rodičům dětí, kterým se znovu otevřely mateřské školy.

Co všechno se od pondělní schůze vlády změnilo?

Roušky do 25. května

Od 25. května už lidé na veřejnosti nebudou muset nosit roušky - pokud splní podmínku alespoň dvoumetrového odstupu.

Ve vnitřních prostorách, prostředcích veřejné dopravy, v taxislužbách nebo při kontaktu lidí bližším než dva metry bude jejich nošení povinné i dál. „Řešíme v tomto přechodném kroku situace, kdy lidé jsou osamoceni někde na procházce, není nikdo v blízké vzdálenosti kolem nich. V takových případech nebudou muset nosit roušku, v ostatních ano,“ řekl ministr Adam Vojtěch.

Od úterý 12. května navíc nebudou muset nově nosit roušky logopedi nebo účastníci přijímacích řízení na školách při rozestupu 1,5 metru a maximálně 15 osobách v místnosti.

Nákupy pro seniory

Vyhrazená nákupní doba pouze pro osoby starší 65 let zůstává beze změny. Důchodcům jsou prostory supermarketů k dispozici i dál každý den od osmi do deseti hodin dopoledne. V tuto dobu mají ostatní zákazníci do obchodu vstup zakázán.

„To téma jsme dnes otevřeli, ale zatím jsme se shodli, že ponecháme stávající úpravu v rámci mimořádného opatření,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Kabinet se podle něj k záležitosti vrátí později. „Je část seniorů, kteří toto privilegium využívají, zatím jsme to opatření ponechali,“ dodal.

Akce do 500 účastníků

Pokud se počet nakažených nebude zvyšovat, mohlo by od 25. května platit povolení akcí až do 500 návštěvníků - schváleno to ovšem není.

Vláda o tom na pondělním jednání kabinetu nerozhodla. Řekl to ministr Vojtěch, který o možnosti mluvil minulý týden ve Sněmovně.

Od pondělí 11. května se mohou konat akce do maximálního počtu stovky účastníků, mnohým pořadatelům se to však nevyplatí.

Budoucnost ošetřovného

Nevyjasněné v pondělí zůstaly i podmínky pro další vyplácení ošetřovného. Týká se rodičů dětí, kterým se v květnu znovu otevřely mateřské školy.

„My jsme to dnes řešili, ale nedořešili,“ okomentovala to ministryně financí Alena Schillerová. Podle ní by záležitost mohl upravit pozměňovací návrh k zákonu o odložení sociálních odvodů firmám, který by mohla Sněmovna schvalovat ve středu.

O určení jasných pravidel, kdo z dětí do otevíraných škol či školek může a kdo by neměl, žádala ministryně práce Jana Maláčová. Podle toho by se upravilo i vyplácení ošetřovného.

„Otázka je, zda potřebujeme pozměňovací návrh. De facto školy jsou vyřešené. Zbývají školky. Ošetřovné je nějak nastaveno. Školky buď otevřeny jsou, nebo nejsou,“ dodala Schillerová. Do projednávání normy se podle ní musí vyjasnit, co by v ní mělo být a zda by měla podporu ostatních stran.

Státní rozpočet 2021

Příprava státního rozpočtu na rok 2021 je odložena na konec září. Poslanecké sněmovně ho vláda předloží na konci října. Podle dosavadních rozpočtových pravidel má vláda finální verzi návrhu předkládat do konce srpna, poslanci o ní měli diskutovat o měsíc později.

Do konce května přitom vláda standardně navrhuje i předběžný návrh rozpočtu. To se letos také změní. „V tuto chvíli by to bylo velmi nepřesný předběžný rozpočet, který by neodpovídal realitě,“ zdůvodnila to ministryně Schillerová.

Podobně byla kvůli povodním posunuta příprava rozpočtu na rok 2003 v roce 2002.

Nákup přes tendry

Nákup zdravotnického materiálu pomocí zjednodušených veřejných zakázek bude možný i po skončení nouzového stavu - a to i přesto, že to nejdřív zcela odmítal ministr vnitra Jan Hamáček.

Vláda to umožnila prostřednictvím novely zákona o zadávání veřejných zakázek. Ta podle Ministerstva pro místní rozvoj umožňuje, aby v současném stavu bylo možné uzavřít smlouvu co nejrychleji, bez hodnotící komise nebo některých úkonů pro zjištění kvalifikace dodavatele.

„Úprava sníží negativní dopady epidemie z důvodu náročného a zdlouhavého procesu zadávání v současné době akutně potřebného zboží či služeb,“ uvádí ministerstvo.

Přesun z krizového zákona

I po konci nouzového stavu platí až do 25. května poslední omezení některých provozoven a činností. Aby vláda jednala v souladu s ústavou, převede v pondělí tato nařízení z krizového zákona do zákona o ochraně veřejného zdraví.

Kabinet dál trvá na tom, že znovu už o prodloužení nouzového stavu žádat nebude. „Ale ty zbytkové provozy, jak je to v poslední vlně (uvolňování), budou do 25. května regulovány přes zákon o ochraně veřejného zdraví,“ dodal ministr Vojtěch.

V pondělí 25. května by se měly otevřít například vnitřní prostory restaurací, fungovat budou smět také ubytovací zařízení. Otevřou i vnitřní prostory v zoologických a botanických zahradách a na hradech a zámcích. Otevřít se mají také školy pro žáky prvního stupně základních škol a jejich organizované a zájmové aktivity nepovinného charakteru formou školních skupin.

Reklama

Související témata:

Doporučované