Hlavní obsah

V Praze se v některých základních školách kvůli covidu prodlouží prázdniny

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

V hlavním městě se v některých základních školách prodlouží podzimní prázdniny.

Článek

Rozhodnutí o udělení ředitelského volna na pondělí a úterý v příštím týdnu se ale v jednotlivých školách liší. Závisí to na počtu nakažených dětí covidem-19 a počtu tříd, které jsou v karanténě.

Vedení města na středeční tiskové konferenci spolu s hygieniky vyzvalo školy, aby zvážily možnost udělení volna, které by podle hygieny pomohlo proti šíření nemoci. Vyhlášení ředitelského volna je podle školského zákona plně v kompetenci ředitelů škol.

„Dlouhodobě plánované ředitelské volno budou před podzimními prázdninami realizovat tři základní školy. Ostatních sedm základních škol k tomuto kroku přistupovat nebude. Praha 2 nehodlá do těchto kompetencí jakkoli zasahovat,“ sdělila starostka Jana Černochová (ODS). Podle ní je problém v načasování, kdy řada rodičů by nebyla schopna na nařízení zareagovat. „Jednoznačně bychom uvítali komplexní a jasné řešení ze strany státu, nikoliv pouze doporučení a výzvy krajské hygienické stanice a magistrátu,“ dodala Černochová.

Návrh na přerušení výuky odeslala svým školám radnice Prahy 3. Úřadu z celkem desítky škol dorazilo devět odpovědí. „Tři školy udělí volno a šest ne. Uzavřeny máme pouze dvě třídy v ZŠ v Jeseniově ulici,“ řekla mluvčí Zuzana Křížková.

Doporučení magistrátu, tedy vyzvat ředitele k vyhlášení volna, hodlá naplnit Praha 7. „Toto doporučení nám dnes přišlo z hygienické stanice. Předali jsme jej dále námi zřizovaným školám s tím, aby se podle něj po zhodnocení situace na jejich škole zařídili. Konečné rozhodnutí je na ředitelích škol,“ uvedl mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

Ředitelská volna se chystají také v osmé městské části. „Na doporučení vyhlášení ředitelského volna na pondělí a úterý reagovalo osm z celkem 15 základních škol. Takže shrnuto: osm ZŠ ředitelské volno a zbylých sedm normální výuka v pondělí a úterý,“ řekl mluvčí Prahy 8 Martin Šalek.

Postupovat podle doporučení magistrátu a hygieny vyzvala své školy radnice Prahy 13. Ředitelská volna budou mít také žáci některých škol v Praze 14. Týká se to ZŠ Bratří Venclíků, ZŠ Šimanovská a ZŠ Hloubětínská. „Ředitelé zbývajících škol, tedy ZŠ Vybíralova, ZŠ Generála Janouška a ZŠ Chvaletická, ředitelská volna nevyhlásí,“ uvedla mluvčí Veronika Berná.

Testovat své školáky plánuje Praha 6. Radnice se rozhodla pro opětovné zavedení testování na základních školách v režimu, který platil v závěru předchozího školního roku, tedy metodou tzv. poolování. „Nedovedeme si představit, že by stát školy opět uzavřel. Vláda nám zatím nesdělila konkrétní plán řešení, na zhoršující se epidemickou situaci je však nutné velice rychle a účinně reagovat. Proto znovu přicházíme s vlastní iniciativou. Pomocí testování chceme zajistit, aby se nákaza na školách dále nešířila. Děti chceme ve školách otestovat 1. listopadu, kdy se vrátí z podzimních prázdnin,“ řekla radní Marie Kubíková (ODS).

Reklama

Doporučované