Hlavní obsah

V pražském metru bude mobilní signál. Operátoři budou 120 milionů splácet deset let

aktualizováno •

Podmínky smlouvy s mobilními operátory potvrdila dozorčí rada dopravního podniku.

Reklama

Článek

Pražský dopravní podnik podepíše s telefonními operátory smlouvu za 120 milionů korun na pokrytí metra mobilním signálem.

Po čtyřech letech vyjednávání o tom ve středu rozhodla dozorčí rada. Smlouvu schválilo 12 z 16 členů.

V metru by měl být v první fázi nainstalován mobilní signál v pilotním úseku. Jednalo by se o úsek na lince C mezi stanicemi Muzeum-Roztyly. A mobilní signál by tady měl být podle plánu do října letošního roku.

Ve všech stanicích metra by pak měl být podle návrhu operátorů do konce roku 2022.

„Operátoři budou moci instalovat vyzařovací kabely a další technologie vždy pouze tři a půl hodiny denně, a to v noci, aby nebyl narušen provoz metra. Proto si pokrytí celé sítě vyžádá delší časový úsek,“ vysvětlil předseda dozorčí rady dopravního podniku Lukáš Kaucký.

Telefonní operátoři zaplatí zmíněných 120 milionů korun bez DPH v desetiletých splátkách. Pronajmou si tak prostory metra na dalších dvacet let.

Operatoři chtějí za mobilní signál v metru dát 120 milionů. Video: Radek Nohl

Dopravní podnik si kvůli této smlouvě nechal vypracovat dva znalecké posudky. Oba mluví o tom, kolik by mohl od operátorů za pronájem prostor metra dostat.

Jeden mluví o částce až 260 milionů. Druhý pak o necelých 96 milionech.

Pro smlouvu ve středu nehlasovali zástupci Trojkoalice náměstkyně primátorky Petra Kolínská a Petr Hlubuček. Nepodpořili ji také kvůli ceně.

„Cena za pronájem prostor ve výši 120 milionů za dvacet let není cena v místě a čase obvyklá. Ta byla znalcem stanovena na 260 milionů za dvacet let. Tento rozdíl v ceně však nebyl řádně odůvodněn,“ uvedla Kolínská.

„Výsledek jednání považuji za velký úspěch, protože ještě před několika lety požadovali operátoři za instalaci signálu v metru nemalé peníze,“ prohlásil náměstek primátorky Petr Dolínek.

Operátoři se nakonec dohodli s dopravním podnikem na zmíněných 120 milionech. Tvrdí také, že je už přípravné práce stály miliony.

Reklama

Doporučované