Hlavní obsah

V prvním ročníku participativního rozpočtu ve Valašském Meziříčí uspělo pět projektů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V prvním ročníku takzvaného participativního rozpočtu ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku uspělo pět projektů. Lidé mohli rozhodnout, na které projekty se rozdělí dva miliony korun. Vítězem se stal projekt Vrtulí kuličkodráhy.

Článek

Lidé v rámci participativního rozpočtu nazvaného Náš Valmez podali 34 návrhů na zvelebení a zatraktivnění města. Kritériím vyhovělo 15 z nich, které se ucházely o hlasy veřejnosti. „Lidé je mohli podpořit v anketě, která probíhala od 13. září do 31. října na webu www.nasvalmez.cz. Zapojilo se do ní 2340 hlasujících, což považujeme za velký úspěch. Je to jasný signál, že se naši občané o dění ve Valašském Meziříčí zajímají a chtějí se aktivně podílet na rozvoji města. Takový je ostatně i smysl participativního rozpočtu,“ uvedl starosta Robert Stržínek (ANO). Město má asi 22 tisíc obyvatel.

Projekt Vrtulí kuličkodráhy získal 1557 hlasů. „Za TOM Zlaté šípy jej podal Ivo Skoček, který letos v srpnu tragicky zesnul. Byl to velký srdcař, patriot a člověk, jenž věnoval všechen svůj čas práci s dětmi a mládeží. O to více mě těší, že právě jeho projekt v pilotním ročníku participativního rozpočtu Náš Valmez zvítězil a my jej budeme moci realizovat,“ uvedl Stržínek.

Hlasující mohli udělit každému projektu tři kladné a jeden záporný hlas. Na vítězné projekty má radnice v rozpočtu pro příští rok vyčleněny dva miliony korun. Maximální náklady na jeden projekt jsou půl milionu korun. Uspěly také projekty nazvané Nejen taneční parket, rozšíření DiscGolfParku Kasárna, rozšíření dětského hřiště v Podlesí a zpřístupnění lokality Obora. „Všem ostatním finalistům i hlasujícím moc děkujeme. Věřím, že i když letos neuspěli, přihlásí svůj projekt také do druhého ročníku participativního rozpočtu Náš Valmez v příštím roce,“ uvedl Stržínek.

Participativní rozpočet pod názvem Tvoříme Zlín funguje již několik let v krajském městě Zlíně, rozděluje se v něm pět milionů korun. Druhým rokem mohou vybírat, které projekty město podpoří z rozpočtu, také obyvatelé Vsetína. Participativní rozpočet mají i Otrokovice na Zlínsku.

Reklama

Doporučované