Hlavní obsah

V Řecku vzplál olympijský oheň, putuje do Jižní Koreje

V Řecku vzplál olympijský oheň, putuje do Jižní Koreje (video: Reuters, AP).

 

Reklama

V řecké Olympii v úterý zapálili tradiční olympijský oheň. Ten zahájí zimní olympijské hry v roce 2018, uvedl server Reuters. Oheň teď poputuje do jihokorejského Pchjongčchangu, kde se 23. ročník koná. Událost je tentokrát zastíněná debatou o tom, jestli bude bezpečná. Jižní a Severní Korea mají mezi sebou dlouhodobé spory.

Článek

Kvůli deštivému počasí se oheň nepodařilo zapálit podle tradice pomocí řeckých slunečních paprsků. Představitelka vrchní kněžky Katerina Lechouová tak musela použít plameny z předešlé generální zkoušky.

Na slavnostní zahajovací ceremonii přišli mimo jiné jihokorejský premiér Lee Nak-yeon nebo řecký prezident Prokopis Pavlopoulos.

Organizátoři olympijských her v Jižní Koreji nemají obavy z napětí, které panuje mezi zemí a Severní Koreou. Tvrdí, že dokončili přípravy na všech místech pro možný začátek her.

„Víme, že svět sleduje současnou situaci na Korejském poloostrově. Nadále úzce spolupracujeme se všemi příslušnými orgány a zúčastněnými stranami, abychom zajistili, že hry budou bezpečné,“ řekl Lee Hee-beom, předseda organizačního výboru ve Pchjongčchangu.

Jihokorejští úředníci podle něj spolupracují se všemi příslušnými stranami, aby zajistili, že hry budou „bezpečné a chráněné”.

Napětí na Korejském poloostrově vzrostlo v posledních měsících poté, co si severokorejský vůdce Kim Čong-un a americký prezident Donald Trump vyměnili názory a urážky ohledně rozvoje jaderných zbraní a raket.

Olympijská pochodeň dorazí do Jižní Koreje 1. listopadu. Hry začnou 9. února 2018.

Reklama

Doporučované