Hlavní obsah

V roce 2030 bude v Belgii většina muslimů, řekl Babiš. Ale není to tak

Andrej Babiš v České televizi neuváděl úplně korektní údaje.

Reklama

Český premiér Andrej Babiš použil ne zcela korektní argumentaci, když obhajoval své postoje k řešení migrační krize v Evropě.

Článek

Babiš, který se na konci srpna sejde v Římě s italským premiérem Giuseppem Contem, v České televizi při vysvětlování postojů české vlády k migraci uvedl, že v roce 2030 bude například v Belgii převaha muslimské populace.

„Pokud někomu nevadí, že v Belgii v roce 2030 bude více muslimů než původních obyvatel, tak je to jejich problém. My to tady nechceme,“ uvedl v pořadu Události, komentáře český premiér.

Na to, že Babiš argumentuje vadnými údaji, upozornil mezi prvními sociolog Daniel Prokop.

„Babiš v ČT říkal, že v Belgii bude v 2030 většina lidí muslimů a ,my to tady nechceme‘ (18:55). Reálné predikce jsou 10 procent muslimů v 2030 a 11 až 18 procent v 2050. Tak se divme, že mají Češi zkreslené představy o muslimech a bojí se,“ napsal na Twitter.

Daniel Prokop Seznamu řekl, že vychází z demografické studie nezávislého amerického think tanku Pew Research Center, který mapuje zastoupení muslimů v populaci po celé Evropě a na niž odkázal už na sociální síti Twitter.

„Její predikce vychází z toho, nakolik se v důsledku přirozené porodnosti mění zastoupení muslimů a nemuslimů v populaci. Plus počítá se třemi scénáři podle toho, jak se bude vyvíjet migrace a přijímání uprchlíků,“ upozornil Prokop.

V roce 2050 studie počítá jak s nejmírnější variantou, která by znamenala minimální nárůst nových žadatelů o azyl, tak se scénářem, podle něhož by pokračoval stejný příliv uprchlíků jako v hlavních letech migrační krize 2014 a 2015.

„Ten vůbec nejmírnější a zároveň nejapokalyptičtější scénář hovoří o rozptylu 11 až 18 procent muslimů v Belgii v roce 2050. V roce 2030, o kterém mluví Andrej Babiš, by to mělo být kolem 11 procent. Takže to, co říkal Andrej Babiš, pětkrát nadhodnocuje realitu v Belgii,“ dodal Prokop.

Babiš zaměnil Belgii za Brusel

Seznam zjistil, že údaje citované Babišem se ve veřejném prostoru objevily.

Netýkaly se však Belgie, ale pouze Bruselu. Nadto se objevily v belgické volební kampani, když jimi letos v dubnu operoval jeden ze zakladatelů belgického radikálního hnutí ISLAM Redouane Ahrouch.

„Za dvanáct let, v roce 2030, bude Brusel z většiny tvořit muslimská populace. A co chcete víc: prostředníka, nebo extremistu?“ pronesl jako apel před nadcházejícími komunálními volbami Ahrouch, který od roku 2012 hnutí reprezentuje jako radní města Anderlecht ležícího v bruselském regionu.

V Bruselu je zastoupení muslimů skutečně vyšší než ve zbytku země. Zatímco podle průzkumů Eurobarometru z roku 2015 bylo po celé zemi asi 5 procent muslimů, v belgické metropoli se jejich podíl na základě studie World Population Review odhaduje na 25 procent.

Belgii islamizace nehrozí, tvrdí bývalý zpravodaj z Bruselu

S tím, že Andrej Babiš neargumentoval v televizi fakticky správnými údaji, souhlasí i bývalý zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Filip Nerad.

„Ačkoliv v Bruselu existují čtvrti, kde je muslimů vizuálně víc, rozhodně nemám dojem, že by Belgie byla zaplavená muslimy nebo že by Belgii hrozila islamizace. Tenhle dojem jsem si z ní rozhodně nepřivezl,“ popsal.

Sociolog Prokop dodává, že problém migrace nechce zlehčovat. „Chtěl bych zdůraznit, že i malá komunita muslimů, jestliže je segregovaná a spojí se s fundamentalismem, může způsobit vážný problém. K řešení toho problému se ale nedostaneme, pokud ho budeme bulvarizovat a zkreslovat, jako to udělal Andrej Babiš,“ řekl Seznamu.

Reklama

Doporučované