Hlavní obsah

V Rusku přibývá domácího násilí. Tady je zpověď jedné z týraných žen

Svět bez obalu: V Rusku přibývá domácího násilí. Tady je zpověď jedné z týraných žen: „Zbil mě a naše dvouměsíční dítě chtěl uškrtit.“Video: RFE/RL

 

Reklama

Ruské organizace zaznamenaly v minulém roce velký nárůst domácího násilí. Tamní zákony totiž nepovažují takové trýznění za trestný čin. Pokud se násilník nedopustí činu více než jednou za rok, hrozí mu jen pokuta.

Článek

Jednou z organizací, která pomahá týraným ženám, je i Aistenok ve městě Jekatěrinburg. Její pracovníci uvádějí dvojnásobný počet případů násilí během pandemie covidu-19. Přispívá k tomu právě skutečnost, že pokud dojde v rodině k prvnímu případu násilí, je většinou viník pouze pokutován částkou do 100 dolarů.

„Policie dorazí na místo činu a poté odejde. Násilník zůstane v rodině. Takže se situace vůbec nezmění,“ popisuje situaci psycholožka Jana Archipova z Aistenoku.

Společnost patří k nejznámějším ruským organizacím, které se snaží obětem domácího násilí pomáhat. Nedávno byla ale její moskevská pobočka uzavřena. Úřady ji totiž označily za zahraničního agenta, protože prý dostává finanční prostředky pro politickou agitaci ze zahraničí. Aistenok tato obvinění odmítá.

„Počet volání o pomoc do našeho centra a jiných organizací exponenciálně roste. Jsou pro to dva důvody: buď násilí narůstá, anebo jsou o něm lidé ochotni více mluvit, pokud se jich takový problém týká. Častěji vyhledají pomoc v krizových centrech nebo na policii. Samozřejmě, že každá žena není ochotná o svých problémech hovořit,“ říká Diana Barsegyanová z centra Nasiliu.net.

Jedna z obětí domácího násilí byla ochotna promluvit o tom, co zažívá, anonymně na kameru. „Zlomil mi několik žeber, zkroutil mi ruce a způsobil mnoho modřin… a také mě mlátil do hlavy,“ popisuje. Žena tvrdí, že ji policie nedokáže před manželem ochránit. „Ani přítomnost dvouměsíčního dítěte ho nezastavila. Chtěl ho uškrtit.“

Krizové centrum Aistenok poskytlo ženě psychologickou, právní i finanční pomoc. „Když se stanete obětí, očekáváte pak agresi a špatné chování od každého, s kým se setkáte, protože se cítíte zahnaná do kouta. Ale tady vám pomohou se zklidnit a vyrovnat se se svým životem. Je pro mě teď snazší jet veřejnou dopravu nebo opustit byt. Nedívám se už pořád kolem sebe, jestli mě někdo nechce uhodit, nebo unést mé dítě,“ popisuje svoje pocity týraná žena.

Ruští aktivisté pokračují – navzdory problémům s úřady – dál v kampani proti domácímu násilí. Už nepožadují jen změnu současných zákonů, ale i přístupu celé ruské společnosti k tomuto problému.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované